SDP-ovi europarlamentarci odriču se dijela plaće u korist Zaklade ‘Ana Rukavina’?

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2013. u 09:36
Neven Mimica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘SDP-ovci se dogovorili da im zastupnici primaju jednu trećinu EU plaće, a zakladi Ana Rukavina će uplatiti 3,2 milijuna kuna’

Ulaskom u EU Hrvatska će dobiti i 12 zastupničkih mjesta u Europarlamentu te mjesto povjerenika EK. Trenutno Hrvatska ima 12 promatrača u Parlamentu, piše Jutarnji list. Među njima je petero SDP-ovih saborskih zastupnika, koji će dok su promatrači dalje primati plaću u Hrvatskoj kao saborski zastupnici, koje iznose od 14.100 do 17.500 kuna. No, od EU dobivaju dodatak od 50 eura za svaki dan proveden na sjednici.

Prije ulaska u EU Hrvatska će provesti izbore za zastupnike u Europskom parlamentu i 12 onih koji budu izabrani neće više moći biti zastupnici u Hrvatskom saboru. Stoga će u EU primati plaću kao i ostali njihovi kolege iz drugih zemalja članica.  Neto plaće EU parlamentaraca su oko 7000 eura, a naši saborski zastupnici imaju primanja između 15 i 18 tisuća kuna.

U SDP-u je odlučeno da njihovi članovi koji će ulaskom Hrvatske u EU političku karijeru nastaviti u Bruxellesu barem godinu dana primaju plaću kakvu bi imali da su i dalje na teret hrvatskog proračun, piše Jutarnji.  Naš prvi povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica primat će plaću kao da i dalje radi na Markovu trgu, a ne u Bruxellesu. Od 100.000 kuna, koliko će mu iznositi osnovna plaća kao povjereniku EK, Mimica će se u humanitarne svrhe odreći čak 80.000 kuna, piše Jutarnji list. Mimica i ostali SDP-ovci koji budu izabrani u Europski parlament navodno će se odreći velikog dijela svoje EU plaće  u korist Zaklade “Ana Rukavina”.

Više pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close