Sberbank i Knighthead ključni, ali u nagodbi se nešto pita i sud

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 11. lipanj 2018. u 13:58
Priča o cijeni prolongata roll up kredita je poruka Knightheada Sberbanku da se taj trošak može izbjeći - tako da ih se odmah isplati/Tomislav Miletić/PIXSELL

Ako se ključni vjerovnici ne bi na vrijeme dogovorili, najizglednije je da bi od Vlade tražili produženje lexa.

Agrokorov proces počeo je trošiti zadnjih mjesec dana trajanja Lexa tijekom kojih će konačno biti jasno je li nagodba doista i postignuta. U izvanrednoj upravi računaju da će ovaj tjedan plan nagodbe amenovati (privremeno) vjerovničko vijeće te da će ga u petak i predati Trgovačkom sudu. Ročište za izglasavanje u tom bi slučaju moglo biti upriličeno do kraja mjeseca, a u preostalih 10 dana Lex Agrokora sud bi dao pravorijek o zakonitosti nagodbe. 

Ruski Sberbank i američki Knighthead, dva velika vjerovnika koja vode glavnu riječ u pregovaračkom procesu, i međusobno, dakako, trguju i pregovaraju. A u njihovo međusobno javno čašćenje uključili su se nediplomatski i ruski i američki diplomati.

Najviše trvenja izazvala je cijena prolongata tzv. roll-up kredita (počelo se s 15 posto, ali i dalje je efektivno dvoznamenkasta). Sudionici tog aranžmana na čelu s Knightheadom iskoristili su činjenicu da je u prethodnom testiranju tržišta vezano uz tzv. izlazni kredit investitorima ponuđen mačak u vreći. Bez koliko-toliko jasne buduće strukture, imovine i obveza sutrašnjeg Agrokora premija rizika je, očekivano, ispala nerealno visoka. Tako se priča o cijeni prolongata može tumačiti i kao poruka Knightheada tj. roll-up kreditora Sberbanku da se njegov trošak može izbjeći – tako da ih se što prije isplati. 

Pečat ipak daje sud 
Dio promatrača u tim rusko-američkim pripetavanjima vidi i elemente predstave. "Mislim da su se veliki vjerovnici već dogovorili, pa i o cijeni roll-upa, ali to još ne žele izložiti urbi et orbi. Ono što još nije jasno je kako će Trgovački sud odlučiti kad dobije potpisani nacrt nagodbe od Privremenog vijeća", kaže jedan pomni pratitelj slučaja Agrokor.  Uz brojne pravno-procesne prigovore koji su i nakon objave nacrta nagodbe upućeni Trgovačkom sudu, na procesni udar odlučili su se i odvjetnici Ivice Todorića.

 

2,5 mlrd.

eura procjena Agrokora za izračune naplate i otpisa

I u njihovu podnesku upozorava se, među ostalim, na povredu načela jednakog postupanja prema svim vjerovnicima. "Ako bi se sudu podnio prijedlog nagodbe koji bi svojim sadržajem pogodovao pojedinim vjerovnicima unutar iste skupine, uz prijedlog nagodbe morale bi biti priložene i pisane izjave svih ostalih vjerovnika te skupine da pristaju na takav 'lošiji' tretman", ističu. Istodobno, upozoravaju i kako je sklapanje dogovora s pojedinim vjerovnicima koji ne bi bili sadržani u nagodbi također nedopušteno, odnosno takvi su dogovori "ništetni". 

I u najnovijem podnesku od suda se traži da izvanrednom povjereniku naloži podastiranje vjerovnicima važne, a danas nedostupne dokumente i informacije. Međutim, još krajem travnja sud je zaključkom zatražio niz takvih podataka, uključujući i one o plaćenim tražbinama, ali čini se da će ta tablica dostupna postati pet do dvanaest (neki kažu "u najboljem slučaju"). 

'Razlučni' blizu dogovora
Kako bilo, od petka su poznate barem nove procjene vrijednosti kompanija iz sustava Agrokor prema kojima će se računati naplata i otpis potraživanja. Ponderiranjem raspona procjena rađenih prema više metoda došlo se do vrijednosti od 2,5 milijarde eura, što je približno dvostruko više od iznosa tražbina na koje će se raspodijeliti raspoloživa vrijednost po izabranom modelu namirenja (tzv. EPM model). 

Ako se ključni veliki vjerovnici ne bi na vrijeme o svemu dogovorili, najizglednijom opcijom smatra se da bi se od Vlade zatražilo produženje Lexa. Mišljenje je to i jednog poznavatelja, koji manje presudnim za nagodbu smatra pregovore oko spornih pitanja između izvanredne uprave i pojedinih domaćih vjerovnika. Stvari na tom planu, iako sporim tempom, ipak napreduju, kaže, te će se riješiti status za razlučne vjerovnike osporene od izvanredne uprave, zbog čega su i u tijeku parnice koje je bivši povjerenik Ramljak pokrenuo protiv tih vjerovnika. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što li vam dođe to “trvenje”? To nalazimo na istočnoj strani!
———————————————————————————————————————————-
U Hrvatskoj: raspra hrv., rasprava, nesloga, spor, razmirica, form. kolizija form., reg. razvada reg., okršaj, procep, konflikt, zavada, kavga, konfrontacija, neslaganje, prijepor reg., obračun, razdor, svađa, trvenje reg., opreka, rascep, nesuglasica, raspra hrv., rasprava, nesloga, spor, razmirica, kolizija form., razvada reg., okršaj, procep, konflikt, zavada, kavga, konfrontacija, neslaganje, prijepor reg., obračun, razdor, svađa, trvenje reg., opreka, rascep, nesuglasica, netrpeljivost, prepirka [1]

New Report

Close