Sanirano 120 odlagališta

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2014. u 22:00
Akcijom Velika čistka Ministarstvo okoliša želi ubrzati uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom

Akcijom Velika čistka Ministarstvo okoliša želi ubrzati uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u travnju 2013. pokrenulo akciju pojačanih nadzora nad svim dionicima sustava – akciju "Velika čistka".

Na taj način želi se utjecati na maksimalno ubrzavanje svih zakonom propisanih koraka koji se trebaju provesti da bi se ostvarili preuzeti ciljevi i obaveze. Prvi korak bio je nadzor nad svim odlagalištima na kojima se godinama nije radilo gotovo pa ništa po pitanju sanacije. Inspekcija zaštite okoliša u 2013. nadzorom je obuhvatila 310 odlagališta, sva službena i takozvana divlja odlagališta. Kroz te nadzore izrečeno je 47 mjera i 5 inspekcijskih rješenja. U inspekcijskim rješenjima bile su izrečene mjere zabrane odlaganja nekih vrsta otpada za koje odlagalište nema dozvole.

U 2014. inspekcija je obavila nadzor nad 360 odlagališta od kojih je njih 146 aktivnih, 72 zatvorena, 136 divljih odlagališta te 6 odlagališta građevinskog otpada. Izrečeno je 56 mjera i 8 inspekcijskih rješenja. Efekt koji su ova rješenja izazvala doveo je do toga da je s Fondom za zaštitu okoliša sklopljeno 299 ugovora o sanaciji vrijednih 45 mil. kuna. Do sada je sanirano 120 odlagališta, njih 19 je u postupku sanacije, 12 u postupku natječaja, a 129 u postupku ishođenja dokumentacije za sanaciju. Ministar Zmajlović naglasio je kako su projekti pokrenuti u posljednje dvije i pol godine za uspostavu sustava gospodarenja otpadom vrijedni 512 mil. kuna što je dvostruko više ukupno u 8 godina prije. Intenzivirale su se i aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom kojih će u Hrvatskoj biti 13. Njihova ukupna vrijednost je 4,8 mlrd.i kuna i 90% iznosa za sufinanciranje je osigurano.

Iz EU fondova osigurano je oko 70% sredstava dok ostatak iznosa do 90% investicije osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Koncem ove godine za probni rad će biti spremna prva dva centra, Marišćina i Kaštijun. U narednih 6 mjeseci planira se  prijaviti za EU sufinanciranje sljedećih 6 centara, a do konca 2015. kreću natječaji i za preostalih 5 centara. Akcija Velika čistka neće biti zaustavljena. Nastavit će se nadzor nad uspostavom razvrstavanja otpada, sanacija odlagališta i izgradnje centara za gospodarenje otpadom. Osim glomaznim i ambalažnim otpadom, u sljedećem razdoblju Ministarstvo će se posebno baviti električnim i elektoničkim otpadom, a kako bi trgovine počele provoditi obavezu preuzimanja otpadnih EE uređaja kako je i propisano.

Komentirajte prvi

New Report

Close