Samo 19 posto znanstvenika radi u tvrtkama u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 16:35
Ilustracija (Epa)

Inovacije imaju značajnu ulogu u razvoju gospodarstva.

Inovacije imaju značajnu ulogu u razvoju gospodarstva, vode stvaranju novih proizvoda i usluga i pokretač su razvoja i konkurentnosti, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Inovacijama do konkurentnosti" u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Ministarstva gospodarstva u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Naglašena je nužnost ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj te informacijsku i komunikacijsku tehnologiju. Ivo Radković iz Ministarstva gospodarstva kazao je kako inovacijska politika u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća, što je bilo polazište za izradu Nacionalne strategije inovacija od 2013. do 2020.

Istaknuo je potrebu definiranja jedinstvenog inovacijskog okvira, metodologije za praćenje inovacija te unaprjeđenje i komercijalizaciju inovacija. Voditelj Investicionog kompakta za jugoistočnu Europu OECD Alan Paić kazao je kako je Izvještaj o inovacijskoj politici u Hrvatskoj, koji su pripremili stručnjaci OECD-a, pokazao da Hrvatska ima dosta dobru edukaciju mladih, posebice u srednjem i visokom školstvu, produktivnost znanstvenika je na dosta dobrom nivou, no tvrtke premalo ulažu u istraživanje i razvoj. Analiza je pokazala da tvrtke vrlo malo ulažu u istraživanje u razvoj, vrlo malo zapošljavaju istraživača i poveznice između znanosti i industrije su nedovoljne.

Naveo je podatak da samo 19 posto znanstvenika radi u tvrtkama u Hrvatskoj, dok je zapadnim zemljama taj postotak puno veći, gotovo 80 posto. Paić smatra kako je Hrvatskoj potreban model rasta koji je zasnovan na izvozu, proizvodnji i inovacijama.

Skori ulazak Hrvatske u EU prilika je za tvrtke, no trebaju biti svjesne da to istodobno znači i borbu sa konkurencijom, morat će se tome prilagoditi, postati konkurentnije kako bi zadržale svoje pozicije, ali ih i razvile.

Što se smjernica za strategiju tiče Paić je kazao kako će glavni pravci biti usmjereni ka tome kako učiniti poduzeća inovativnijim, usmjeriti ih da više ulažu u istraživanje i razvoj, poticati suradnju znanosti i gospodarstva, a posebno je važno i dalje razvijati i ulagati u edukaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close