Sajam kulena u Otoku i XVII. Otočka kulenijada

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2018. u 15:06
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Cilj je ovog sajma promidžba te vrijedne mesne prerađevine i našega grada, ali jedan je od ciljeva i pomoći proizvođačima kako bi bili što uspješniji, kako bi svoj proizvod što bolje predstavili, ali i kako bi svoju djelatnost uskladili sa zakonitostima naše zemlje i Europske unije.

Sajam kulena u Otoku ove se godine održavao po drugi put, a proizašao je iz dugogodišnje tradicije organiziranja poznate Otočke kulenijade. Ove se godine održao 26. i 26. svibnja u organizaciji Grada Otoka, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Kako je Sajam kulena u Otoku izložbeno-prodajnog karaktera, ove je godine okupio više od 30 izlagača pa se tako moglo pronaći razne proizvode: mesne prerađevine, mliječne prerađevine, cvijeće, rukotvorine, pčelinje proizvode, proizvode tradicijskih zanata i brojne druge. Središnji se dio odvijao u nedjelju 27. svibnja kada je upriličena svečanost otvorenja i dodjela odličja XVII. Otočke kulenijade. Stručno je povjerenstvo za ocjenjivanje kakvoće uzoraka u sastavu od pet stručnjaka s područja poljoprivrede, veterine do proizvođača kulena, a ove su godine imali zadatak ocijeniti 34 pristigla uzorka.

Ocjenjuju se izgled vanjske površine, čvrstoća i jedrina, izgled presjeka, okus i miris. Natjecatelji su ove godine bili podijeljeni u dvije kategorije pa su se dodijelile nagrade malim i velikim proizvođačima. Najbolji kulen u kategoriji malih proizvođača napravio je Marko Spajić iz Otoka, dok je u kategoriji velikih proizvođača šampion kulen Ilije Jelovića iz Županje. Tradicija pravljenja kulena u Otoku iznimno je duga. O njoj je svoj zapis ostavio i poznati etnograf i svećenik Josip Lovretić. Proces proizvodnje s vremenom je napredovao, ali osnova je ostala ista – u kulen ide najbolje meso. Crna slavonska pasmina svinja i dalje je rasprostranjena vrsta pa se nerijetko i od njezinog mesa proizvodi vrhunski kulen.

Cilj je ovog sajma promidžba te vrijedne mesne prerađevine i našega grada, ali jedan je od ciljeva i pomoći proizvođačima kako bi bili što uspješniji, kako bi svoj proizvod što bolje predstavili, ali i kako bi svoju djelatnost uskladili sa zakonitostima naše zemlje i Europske unije. Upravo su zbog toga organizirana brojna stručna predavanja koje je ove godine moderirao Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

Odaziv i potpora Sajmu kulena u Otoku govori da tradicijski proizvodi mogu imati značajan utjecaj na gospodarstvo i opći razvoj i afirmiranje vrijednosti ruralnoga prostora te da im s pravom dajemo primjerenu važnost. Bez obzira na poneka odmicanja, kulen je iz godine u godinu sve kvalitetniji pa je tako kralj slavonske kuhinje postao pravi gastronomski brend Slavonije i Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close