Sabor raspravlja o svom novom Poslovniku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 15:24
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jedna od novosti koju donosi je godišnje premijerovo izvješće o stanju u državi i radu Vlade

Novi Poslovnik, koji uređuje djelovanje Sabora u europskim poslovima te donosi više novina u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti, našao se danas u prvom čitanju pred saborskim zastupnicima.

Predložio ga je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a planirano je da na snagu stupi 1. srpnja, dakle za 15-ak dana.

Jedna od novosti koju donosi je godišnje premijerovo izvješće o stanju u državi i radu Vlade. Bilo bi to usmeno izvješće o kojemu bi raspravljali samo klubovi, ne i zastupnici pojedinačno, a premijer bi ga podnosio na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora, dakle u rujnu.

Mijenja se postupak naknadnog imenovanja pojedinog člana Vlade, primjerice ministra – u tom slučaju o kandidatu raspravljaju samo nadležni saborski odbor ili više njih na zajedničkoj sjednici, ne i sam Sabor u kojemu se samo glasuje.

Novi Poslovnik uređuje i djelovanje Sabora u europskim poslovima, s obzirom da 1. srpnja Hrvatska pristupa EU.

Odbor za europske poslove, koji se osniva, postat će središnje tijelo za europske poslove Sabora, osobito u postupku nadzora nad djelovanjem Vlade te u postupku provjere poštovanja načela supsidijarnosti.

Uz predsjednika i dva potpredsjednika – po jednog iz pozicije i opozicije, Odbor će imati 14 članova, a moći će imenovati i šest vanjskih.

Planira se i širenje djelokruga nekih odbora. Tako bi, primjerice, Odbor za zakonodavstvo dobio zadaću donijeti jedinstvena metodološko-nomotehnička pravila za izradu akata koje donosi Sabor.

Planira se i stati na kraj praksi mijenjanja i dopunjavanja zakona po dvadesetak puta, nakon čega je nemoguće utvrditi koja su rješenja na snazi. Sabor će, tako, moći "narediti" predlagatelju da umjesto izmjena i dopuna izradi cjelovit tekst zakona, posebno ako se radi o korijenitim promjenama važećeg zakona.

Poslovnik nudi rješenja za koja se vjeruje da će ubrzati rad i osigurati red na saborskim sjednicama.

O primjeni hitnog postupka odlučivat će se samo ako zastupnik iznese primjedbu, a u suprotnom smatrat će se da je prijedlog prihvaćen. Opomenu s oduzimanjem riječi zastupnik će dobiti ako vrijeđa vjerske i nacionalne, ali i druge zajednice, spolne, rodne i druge skupine.

Po novom Poslovniku, sve službene materijale i dokumente zastupnici će dobivati u elektroničkom obliku, a tek uz poseban zahtjev i u pisanom. Nestaje obveza dostave Narodnih novina svakom zastupniku, a glasilom Sabora smatrat će se njegova internetska stranica.

Važeći saborski Poslovnik donijet je 2000. i od tada je mijenjan osam puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close