S tenderima od pet milijardi eura 
do ‘zemlje kao velikog gradilišta’

Autor: Suzana Varošanec , 06. veljača 2019. u 08:16
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (u prvom redu lijevo), Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ministar Predrag Štromar iznio dvogodišnje planove.

Mostovi povezuju, naslovna tema prezentacije glavnog projektanta Pelješkog mosta Marjana Pipenbahera na poslovnom doručka Slo-Cro Poslovnog kluba održanog u utorak Zagrebu, odražava težnje okupljenih poduzetnika za jačanjem suradnje Zagreba i Ljubljane. Pritom je istaknuto i uvjerenje da obje zemlje imaju pripremljen odgovor na recesiju u koju je ušla Italija kao najveći trgovinski partner. To bi značilo i više zajedničkih nastupa poduzetnika na raznim projektima, uključujući projektiranje i građenje.

Za potpredsjednika ovog Poslovnog kluba Branka Roglića, koji ističe i da je vrlo zadovoljan s rezultatima poslovanja u 2018. njegovih tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj iz grupacije Orbico, povezivanje je glavna poruka poduzetnika. Roglić je opetovano deklarirao i svoj interes za sudjelovanjem u eventualnom slovenskom konzorciju za preuzimanje Mercatora, ali izrazivši sumnju u njegovu realnost.

Hrvatsko građevinarstvo raste više nego BDP, a robna razmjena Slovenije i Hrvatske u 2018. za 10% je veća nego 2017., istaknuo je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Najavio je cijeli set novosti.

Konkretni projekti

U sljedeće dvije godine očekuju se tenderi u iznosu od oko pet milijardi eura, pa Štromar navodi da ih Hrvatske vode planiraju za kanalizacijski sustav u vrijednosti oko 1,4 milijarde eura, dok nekoliko milijardi eura iznose projekti HŽ-a I najveće turističke kompanije nastavljaju širenje, pa Valamar i Maistra pripremaju investicije. U različitim fazama je više od 5 mlrd. kn vrijednih projekata energetske učinkovitosti javnih zgrada. Zatražena su i dodatna sredstva od 250 mil. eura za koje se vjeruje da će ih moći uložiti u energetsku učinkovitost svih vrsta stambenih i javnih objekata, a bit će osiguran i novac za energetsku učinkovitost privatnih kuća. Aktualne graditeljima su i najave za stanogradnju, pa tako i nastavak subvencija za mlade obitelji za kupnju i gradnju stambenih nekretnina u 2019. i 2020., što znači novi poziv u rujnu, uz važnu izmjenu zakona. Naime, subvencija će se produžiti za jednu godinu svima koji već imaju dijete. Rast ovih subvencija najočitiji je u Slavoniji. Novi ugovor za POS stanove slijedi već idućeg tjedna potpisivanjem s gradonačelnikom Umaga, pa ukratko, u uvjetima političke stabilnosti, Hrvatska će profunkcionirati kao veliko gradilište, što je zanimljivo operativcima u regiji koji su ovdje prisutni.

Spona za dvije države

Pelješki most ne spaja samo Pelješac s kopnom, nego zbog svog projektanta spaja Sloveniju i Hrvatsku, mišljenje je Roglića, uz koje valja dodati da je Pipenbaher redovito nazočan na gradilištu, što znači da nema nijednog nacrta bez njegova potpisa.

Komentari (4)
Pogledajte sve

…kad nam zemlju vode razni kokošari onda je razbacivanje brojkama, koje ne razumiju, normalno!

Većina njih (ministara) ne radi svoj posao. Ovo, što on radi, te Cappelli, Horvat…to rade državni službenici i namještenici. Ministri su tu da kreiraju budućnost, donose odluke i pretvaraju ih u zakone i propise, koji će olakšati svim ljudima život i poslovanje.

Ovaj Štromar uopće ne razumije što je njegov posao kao ministra graditeljstva.

U kaosu koji su ostavili prethodnici ima toliko toga za uređiuvati, a on nastupa kao nekakav agent velikih propalih izvođača. Niti je ulaganje u infrastrukturu domena njegova sektora niti bi kao ministar smio otvoreno stajati na stranu ojedinih izvođačkih lobija, koji i jesu tako loši i nesposobni zato što se vezuju s politikom.

Niti jedne riječi o tome kad će netko odgovarati za prethodni loš projekt pelješkog mosta i sve štete koje je izazvao, kao što nema ni riječi o tome tko je neovisno revidirao ovaj novi projekt, i tko će odgovarati ako se i on pokaže lošim.

Puno priče a ništa od ničega.

New Report

Close