S tenderima od pet milijardi eura 
do 'zemlje kao velikog gradilišta'

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (u prvom redu lijevo), Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (u prvom redu lijevo), Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ministar Predrag Štromar iznio dvogodišnje planove.

Mostovi povezuju, naslovna tema prezentacije glavnog projektanta Pelješkog mosta Marjana Pipenbahera na poslovnom doručka Slo-Cro Poslovnog kluba održanog u utorak Zagrebu, odražava težnje okupljenih poduzetnika za jačanjem suradnje Zagreba i Ljubljane. Pritom je istaknuto i uvjerenje da obje zemlje imaju pripremljen odgovor na recesiju u koju je ušla Italija kao najveći trgovinski partner. To bi značilo i više zajedničkih nastupa poduzetnika na raznim projektima, uključujući projektiranje i građenje.

Za potpredsjednika ovog Poslovnog kluba Branka Roglića, koji ističe i da je vrlo zadovoljan s rezultatima poslovanja u 2018. njegovih tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj iz grupacije Orbico, povezivanje je glavna poruka poduzetnika. Roglić je opetovano deklarirao i svoj interes za sudjelovanjem u eventualnom slovenskom konzorciju za preuzimanje Mercatora, ali izrazivši sumnju u njegovu realnost.

Hrvatsko građevinarstvo raste više nego BDP, a robna razmjena Slovenije i Hrvatske u 2018. za 10% je veća nego 2017., istaknuo je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Najavio je cijeli set novosti.

Konkretni projekti

U sljedeće dvije godine očekuju se tenderi u iznosu od oko pet milijardi eura, pa Štromar navodi da ih Hrvatske vode planiraju za kanalizacijski sustav u vrijednosti oko 1,4 milijarde eura, dok nekoliko milijardi eura iznose projekti HŽ-a I najveće turističke kompanije nastavljaju širenje, pa Valamar i Maistra pripremaju investicije. U različitim fazama je više od 5 mlrd. kn vrijednih projekata energetske učinkovitosti javnih zgrada. Zatražena su i dodatna sredstva od 250 mil. eura za koje se vjeruje da će ih moći uložiti u energetsku učinkovitost svih vrsta stambenih i javnih objekata, a bit će osiguran i novac za energetsku učinkovitost privatnih kuća. Aktualne graditeljima su i najave za stanogradnju, pa tako i nastavak subvencija za mlade obitelji za kupnju i gradnju stambenih nekretnina u 2019. i 2020., što znači novi poziv u rujnu, uz važnu izmjenu zakona. Naime, subvencija će se produžiti za jednu godinu svima koji već imaju dijete. Rast ovih subvencija najočitiji je u Slavoniji. Novi ugovor za POS stanove slijedi već idućeg tjedna potpisivanjem s gradonačelnikom Umaga, pa ukratko, u uvjetima političke stabilnosti, Hrvatska će profunkcionirati kao veliko gradilište, što je zanimljivo operativcima u regiji koji su ovdje prisutni.

Spona za dvije države

Pelješki most ne spaja samo Pelješac s kopnom, nego zbog svog projektanta spaja Sloveniju i Hrvatsku, mišljenje je Roglića, uz koje valja dodati da je Pipenbaher redovito nazočan na gradilištu, što znači da nema nijednog nacrta bez njegova potpisa.

Komentari (4)
 • Kirin
  Kirin 15:31 6.2.2019.

  …kad nam zemlju vode razni kokošari onda je razbacivanje brojkama, koje ne razumiju, normalno!

 • viewer
  viewer 15:29 6.2.2019.

  Većina njih (ministara) ne radi svoj posao. Ovo, što on radi, te Cappelli, Horvat…to rade državni službenici i namještenici. Ministri su tu da kreiraju budućnost, donose odluke i pretvaraju ih u zakone i propise, koji će olakšati svim ljudima život i poslovanje.

 • osi3
  osi3 14:10 6.2.2019.

  Ovaj Štromar uopće ne razumije što je njegov posao kao ministra graditeljstva.

  U kaosu koji su ostavili prethodnici ima toliko toga za uređiuvati, a on nastupa kao nekakav agent velikih propalih izvođača. Niti je ulaganje u infrastrukturu domena njegova sektora niti bi kao ministar smio otvoreno stajati na stranu ojedinih izvođačkih lobija, koji i jesu tako loši i nesposobni zato što se vezuju s politikom.

  Niti jedne riječi o tome kad će netko odgovarati za prethodni loš projekt pelješkog mosta i sve štete koje je izazvao, kao što nema ni riječi o tome tko je neovisno revidirao ovaj novi projekt, i tko će odgovarati ako se i on pokaže lošim.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!