Što je otkrio najnoviji nadzor fiskalizacije

Autor: Jadranka Dozan , 25. srpanj 2016. u 15:08
Jesu li i zagrebački inspektor stroži od drugih?/I.G./PIXSELL

Najviše kontrola od lipnja provedeno je na Jadranu, u prosjeku je u svakoj trećoj utvrđena neka nepravilnost, s tim da su u Zagrebu pronađene u čak dvije trećine nadzora, a u Istri i Primorju tek u svakom šestom.

Kroz sustav fiskalizacije prolazi 28 milijardi kuna prometa, a kako je on tijekom ljeta u pravilu pojačan, naročito na Jadranu, to su već uobičajeno vrijeme i područje intenzivnijeg češljanja poreznika i provjera koliko obveznici fiskalizacije poštuju ili vrdaju pravila vezana uz prijavljivanje prometa.

Od početka lipnja do 20. srpnja inspektori su proveli 1259 nadzora (od čega blizu tisuću na Jadranu) i pritom su utvrdili nepravilnosti kod 458 obveznika ili više nego svakog trećeg, izvijestio je ovih dana Zdravko Zrinušić, prvi čovjek Porezne uprave. Najčešće se radi o neizdavanju računa, višku ili manjku novca u blagajni, nepolaganju gotovine na žiro račun ili pak prekoračenju roka (48 sati) za dostavu podataka o naplaćenim dobrima ili uslugama.

Uz najavu da će se još intenzivnije nastaviti s nadzorima, u Poreznoj podsjećaju kako sustav fiskalizacije inspektorima omogućava praćenje rada svakog poreznog obveznika u realnom vremenu. U cilju bolje učinkovitosti nadzora, kažu, omogućena im je i mobilna aplikacija za praćenje izdavanja računa i stanja blagajne istovremeno kod jednog ili više poreznih obveznika, u realnom vremenu i iz neposredne udaljenosti, bez posjete poreznom obvezniku. Prema rezultatima nadzora u spomenutom razdoblju, relativno najviše eskiviranja pravila zabilježeno je u Područnom uredu Zagreb, gdje je neka nepravilnost utvrđena u dvije trećine nadzora.

Jesu li možda i zagrebački inspektori stroži od ostalih, teško je reći. Kako bilo, u kontrolama provedenim u Istri i Primorju fiskalizacijski prekršaj pronađen je tek kod svakog šestog od ukupno 220 poduzetnika koji su se našli pod radarom, a u Dalmaciji kod svakog trećeg, tj. kod 257 od 767 poduzetnika. No, samo osam, i to upravo dalmatinskih, dobilo je privremenu zabranu rada, dok je 108 slučajeva završeno s uručenim prekršajnim nalozima. Zrinušić ponavlja kako cilj Porezne nije represija i rigorozno kažnjavanje za bagatelne prijestupe ili slučajne pogreške. Fokus je na svjesnom izbjegavanju poreza, na recidivistima koji uporno ne poštuju zakon.   

Komentirajte prvi

New Report

Close