S Aluminijem tone 
i luka u Pločama?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na gospodarstvo u susjednoj Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj. Naime, jučer su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo vezano uz Aluminij. Luka Ploče navodi da ih je tijekom četvrtka mostarska tvornica izvijestila da nije više u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze. Pojašnjavaju kako je ukupna količina robe pretovarene lani u luci koja je vezana uz Aluminij iznosila 233 tisuće tona.

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije zbog dugovanja, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka (160 mil. eura). Po 44% udjela u tvrtki imaju Federacija BiH i radnici, dok je Hrvatska suvlasnik s 12% udjela. U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli komentirati slučaj. No, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju tko su glavni krivci za stečaj te su prosvjedovali ispred zgrade HDZ-a BiH.

Komentari (7)
 • NaBiduAsku
  NaBiduAsku 13:22 12.7.2019.

  VoraX


  Republika Hrvatska ima 12% a BiH 44% i ovi prosvjeduju ispred zgrade HDZ BiH? Predsjednica traži hitno očitovanje Vlade glede ovoga? Što?? Ništa mi nije jasno
  pa raja bi socijalizma. neće ići.
 • Vortac
  Vortac 12:33 12.7.2019.

  Isti vlasnički model kao i Uljaniku - jedan dio država, drugi dio radnici. Odgovornost na kraju ničija, a dugovi ostaju poreznim obveznicima..

 • VoraX
  VoraX 10:15 12.7.2019.

  Republika Hrvatska ima 12% a BiH 44% i ovi prosvjeduju ispred zgrade HDZ BiH? Predsjednica traži hitno očitovanje Vlade glede ovoga? Što?? Ništa mi nije jasno

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve