RVR ipak u stečaju, radnicima- udjelničarima blokirani računi

Autor: Saša Paparella , 16. travanj 2014. u 22:00
Projekt radničkog dioničarstva u RVR-u krivo je postavljen od početka/H. JelaviĆ/PIXSELL

Na glasanju o prihvaćanju plana restrukturiranja RVR-a nije bilo predstavnika najvećeg vjerovnika- ministarstva financija.

Prije točno godinu dana, pisali smo o zloj sudbini zaposlenika zaštitarske tvrtke RVR- uslužne djelatnosti, a koja se 2007. preko ESOP programa, u koju se uključilo 327 radnika, izdvojila iz Hrvatskih željeznica.

 Već tada je postalo definitivno jasno da priča o radničkom dioničarstvu neće imati sretan kraj. Porezni dug je vrtoglavo rastao, a plaće su im prestale stizati.  Poslovalo se sve gore, a radnici su osvijestili da u tvrtki nemaju utjecaja jer njome samovoljno upravlja predsjednik Uprave Željko Mić, isti onaj kojem su prethodno dali punomoć da u "zajedničkom pothvatu" podnese ponudu za kupnju udjela RVR-a od HŽ Infrastrukture. 

 

13,1mil.

kuna od RVR-a potražuje ministarstvo financija

Razvlašteni radnici 
Tako dobivenom punomoći Mić sklapa ugovor o poslovnoj suradnji s tadašnjim predsjednikom Uprave HPB Josipom Protegom oko kreditiranja radnika za kupnju poslovnih udjela. Banka je davala kredite za kupnju udjela čak i radnicima s ugovorima o radu na mjesec dana, Nezadovoljni zaposlenici su sami inicirali otvaranje stečajnoga postupka, ne bi li izvukli barem nešto svog novca, no stečaj je pod čudnim okolnostima ubrzo obustavljen. RVR u lipnju 2013. ulazi u postupak predstečajne nagodbe, tijekom kojeg su radnici razvlašteni, a u ime danih kredita HPB-u se priznaje tražbina od 12,6 milijuna kuna; dodatnih 20,4 milijuna duga banci pokriveno je hipotekom. Najveći vjerovnik RVR-a je Ministarstvo financija, sa 13,1 milijuna kuna potraživanja, uz još 20,4 milijuna kuna poreznog duga također pokrivenih hipotekom.

 

327radnika

uključilo se u ESOP

Dvaput prevareni  
U veljači ove godine, nagodbeno vijeće Fine obustavilo je postupak predstečajne nagodbe i podnosi prijedlog za otvaranje stečaja, nakon što se na ročištu o glasovanju o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja nije pojavio predstavnik ministarstva financija. Predstečajna nagodba je propala, pa HPB sada ponovno tereti za kredit radnike i blokira njihove račune. Radnici s kojima smo razgovarali, a inzistiraju na anonimnosti, kažu da su po drugi puta prevareni i postavljaju niz pitanja.

 

200tisuća

kuna kredita HPB-a dobivali su zaposlenici s plaćom od 3.000 kuna

"Kako je moguće da HPB  ljudima s 3000 kuna plaće odobrava kredite po 200.000 kuna? Zašto HPB za takve kredite nije stavio založno pravo na RVR kao glavnog jamca platca i nalogodavca kredita, sukladno ugovoru Protege i Mića, nego poslovni rizik prebaci na kreditno nesposobne radnike? Kako je moguće da banka koristi pravo glasa kao vjerovnik, a kad predstečajna propadne ponovno tereti radnike?", pitaju se radnici. 

Odgovor HPB-a

"Dužni su nam i RVR i radnici"

"Planom predstečajne nagodbe bilo je predviđeno da tvrtka RVR preuzme obvezu vraćanja kredita zaposlenika i s takvim je planom bila suglasna i HPB. Međutim, kako plan u konačnici nije izglasan a predstečajna nagodba je propala, banci su i dalje dužnici i RVR kao jamac-platac, te zaposlenici kao izvorni dužnici", rečeno nam je u HPB-u.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Znaju li djelatnici RVR-a tj nosioci kredita u HPB-u da su im iznosi kredita uplaćeni na njihove tekuće račune te slijedećom transakcijom povučeni tj novac je podignut sa računa? Misle da nije jer te dvije transakcije nisu bile vidljive na mjesečnom izvješću banke a poznato je da i kod GREŠKOM uplaćenog iznosa banke kontaktiraju vlasnike računa zbog povlačenja te transakcije i novca sa istoga računa!! Tko može podići novac sa računa bez odobrenja vlasnika i uz čiji “BLAGOSLOV”? Nažalost krediti glase na ime i prezime i HPB od istih potražuje ta dugovanja a ne zanima ih “ugovor o preuzimanju duga” djelatnika RVR-a(sada bivših) sa tvrtkom RVR d.o.o.!!

Traže da “po zakonu” otplatimo nazakonski stečene kredite!!!
Uz dogovor Protege i Mića, a bez dogovora sa radnicima,pod prisilom potpisivali smo kredite kod javnog bilježnika, na cesti, na haubama auta, što je nezapamčeno u cijelom svijetu – kredit bi se trebao dizati u banci.Kreditno nesposobni su dizali kredite, sudužnik nam je bio RVR.doo. Opet protuzakonito. 10 mjeseci nismo otplaćivali kredit, a nismo dobili niti jednu opomenu. Protuzakonito, kao i cijela privatizacija RVR d.o.o.
Zašto HPB ne tereti gosp.Mića i Protegu koji su se lijepo pošteno dogovorili.
2010. godine sve je prijavljeno Uskoku i nikom ništa, nama krediti, a država spava.
U ovoj državi bi svaki radnik trebao biti pravnik, nažalost, ni to nam ne bi pomoglo. Nismo političari pa nikog nije briga za nas.

to je praksa,
najlakse je od radnika naplatiti,
jer radnik nema uslove za tuziti

hpb ako radnici nisu u stanju plačati udjele po ugovoru bi trebali isti raskinuti i teretiti RVR ali oni to ne čine već su blokirali račune radnicima…
sve su konce zajedno povlačili uprava i rvr…
nikad ni jedan radnik nije prekinuo plačanje već uprava u zdogovoru sa HPB-om…
i to u par navrata od kad su počeli problemi…
uprava rvr-a uplačuje na račun hpb-a za svakog radnika a nama se vidi na platnoj listi da je odbijeno …
tako od 2007…
2009 su samovoljno iz udjela prebacili u dugoročne kredite a da nitko od radnika nije potpisao tu promjenu…
nitko ništa nije pitao radnike…

New Report

Close