Rusi nisu impresionirali Čačića, ništa od bušenja

Autor: Marija Crnjak , 18. siječanj 2012. u 22:00

Vlada kani osnovati posebno povjerenstvo za energetski sektor kako bi napravila reda, i raščistila nered oko geoloških istraživanja

Pompozno najavljivanje milijardi eura ulaganja u hrvatski energetski sektor ruskom Zarubežnjeftu neće pomoći da dobije posao geoloških istraživanja u kopnenoj Hrvatskoj, posao koji je Ini lani oduzela bivša vlada ukidanjem koncesije. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, to je okvirni stav vlade Zorana Milanovića koja ovih dana upravo kani osnovati posebno povjerenstvo za energetski sektor kako bi napravila reda, uključujući i raščišćavanje nereda koji je bivša vlada ostavila po pitanju geoloških istraživanja. U Vladi zasad ne žele službeno komentirati tu temu, a Uprava Janafa je opovrgla da je u dealu s Ruasima. U priopćenju prvog potpredsjednika tek se navodi da je Radimir Čačić u utorak navečer sastao se s direktorom Zarubežnjefta Nikolajem Bruničem koji mu je ispričao investicijskim planovima ruske državne firme, isto ono što je nekoliko sati ranije objavio na konferenciji za novinare. Velik dio investicija odnosi se upravo na geološka istraživanja za koja je Zarubežnjeft pokazao interes ujedinivši se s Janafom te off shore tvrtkom White Falcon Holding. Naime, tri navedene tvrtke zajednički su osnivači firme Zarubežnjeft Adria, registrirane na varaždinskom Trgovačkom sudu u kolovozu prošle godine.

Izmaklo iz ruku
Tvrtka je osnovana nekoliko dana nakon što je vlada Ini oduzela pravo istraživanja ugljikovodika u većem dijelu Hrvatske, raspisavši potom natječaj za novog koncesionara. Zarubežnjeft Adria javila se na natječaj, no posao joj je izmaknuo iz ruku nakon što je Milanovićeva vlada zbog netransparentnosti poništila natječaj. Dolazak Zarubežnjefta koji je presicu održao baš u ruskom Veleposlanstvu u naftaškim se krugovima tumači kao svojevrstan pritisak na vladu kako bi se ipak otvorila mogućnost da Inini konkurenti dobiju poslove kopanja na devet lokacija. U Ini su otvoreno zgroženi najavama Zarubežnjefta i očekuju potez vlade, predsjednik NO-a Davor Štern bivšu vladu optužuje za udruživanje s ciljem nanošenja štete Ini. Najmutnija u cijeloj priči i dalje ostaje spomenuta off shore tvrtka White Falcon Holding i njena vlasnička struktura. Brunič je u utorak novinarima kazao da ne zna tko stoji iza te tvrtke, da bismo jučer iz Zarubežnjefta dobili nešto precizniji odgovor, koji međutim otvara dodatna pitanja. Josip Pleslić, direktor tvrtke Nestro Sava, predstavništva Zarubežnjefta u Hrvatskoj u svom je priopćenju naime objavio da je tvrtka White Falcon Holding AG kao partner izabrana zbog iskustva i posjedovanja tehnologija koje uvelike poboljšavaju uspješnost pronalaženje novih naftnih ležišta. “S tvrtkom White Falcon Holding AG surađujemo na više projekata na području Ruske Federacije i izvan nje na temelju čega je jasno da se radi o tvrtki koja ima iskustva u toj vrsti poslova”, kaže Pleslić i otkriva da je vlasnik i osnivač White Falcon Holdinga stanoviti Bruno Mlinar, ime nepoznato u poslovnim krugovima, bar u energetici.

Proizvodnja alata
Naime, Bruno Mlinar direktor je u tvrtki Mlinar i sinovi koja se bavi proizvodnjom alata za drvo, metalnu, PVC i aluminijsku stolariju. Spekulira se stoga da je Mlinar samo formalni vlasnik, a da iza tvrtke zapravo stoji aktualni menadžment Janafa.

Investitori se odmah pomamili

Dionica Janafa nastavila rast
Zbog investicija ruskog Zarubežnjefta za koje tvrde da se odnose na suradnju s Janafom, dionica Janafa u utorak je rasla 10 posto. U srijedu je nastavila rast, pa je u jednom trenutku dosegnula je i cijenu od gotovo 2500 kuna. Burza je tražila očitovanje od Uprave postoje li nove činjenice koje bi mogle utjecati na cijenu, što je uprava otklonila.

Strateški važno

Milanović: Nećemo privatizirati Janaf
Predsjednik vlade Zoran Milanović jasno je u srijedu poručio da se Janaf neće privatizirati. Odgovorio je time i na interes kojeg su za kupnju Janafa javno pokazali Rusi kroz nastup šefa Zarubežnjefta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

MA normalno, ĆAćo je pitao Ruse” OK silne milijardre, kaj bum JA imal od toga”??? Oni vele “Pa niš”, a on “jbga niste me imprwsionirali, ajd bok”….

New Report

Close