Ribićev sindikalni dom pred useljenjem

Autor: Ksenija Puškarić , 17. rujan 2012. u 22:00

Kvadrat zemljišta Ribić je platio tristotinjak kuna kada je u tom dijelu grada bio 1000 kn. Gradnju je obavila Tehnika za 20 mil. kn., a realna bi cijena, tvrde građevinari, bila 10 mil. eura

Za koji bi tjedan trebao biti dovršen velebni sindikalni dom koji u zagrebačkoj Ulici Florijana Andrašeca gradi Matica hrvatskih sindikata na čelu s Vilimom Ribićem. Zgrada na osam etaža, pet katova i tri podzemne garaže, od 5600 četvornih metara u listopadu će biti konačno useljiva, a tamo će se, osim Matice, preseliti Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i možda još neki sindikati.

Preostali dio zgrade bit će ponuđen na tržištu, kaže za Poslovni dnevnik Vilim Ribić, po cijeni od otprilike 11 eura po kvadratu, što je prosječna cijena najma poslovnih prostora u tom dijelu Zagreba.“Cijena cijeloga projekta poslovna je tajna”, ističe Ribić premda je cijelu zgradu financirao sredstvima prikupljenima od sindikalne članarine. Zgrada je, tvrdi, ionako sagrađena po dampinškim cijenama, raspisano je bilo devet natječaja, a na zadnjem je pobijedila Tehnika, koja je ponudila uvjerljivo najniže cijene. “Zahvaljujući radu na toj zgradi, u krizi je hranu na stol svojim obiteljima donosilo više od 100 radnika Tehnike”, kazao je Ribić. A u srpnju prošle godine Tehnika je izvijestila javnost da je kao izvođač radova sklopila ugovor o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta na uglu Šarengradske ulice i Ulice Florijana Andrašeca, s naručiteljem Sindikat Gradnjom.

Cijena ugovorenih radova je iznosila je, tvrdili su tada, oko 20 milijuna kuna. No, stvarna vrijednost zemljišta i nekretnine obavijena je velom tajne. Kako je još 2009. godine objasnio Miljenko Šimpraga, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, zemljište je kupljeno potkraj 2008. godine po cijeni od 14,1 milijun kuna, a sva sredstva za realizaciju toga projekta priskrbljena su štednjom posljednjih 16 godina iz članarina oplođenih ulaganjima s minimalnim rizicima.Prema izračunu građevinara, cijena zemljišta u doba kupnje bila je i više nego povoljna. Ribić je zemljište navodno platio tristotinjak kuna po kvadratu, a tadašnja se cijena u tom dijelu grada kretala po 1000 kuna za četvorni metar. Nadalje, gradnju zdanja od osam katova građevinari procjenjuju na minimalno 10 milijuna eura.“Ne znam zašto bi netko gradio toliko zdanje za kikiriki”, pita se naš sugovornik iz građevinskoga sektora. Od izvora bliskih Matici doznajemo da je Ribić doista uštedio dosta novca za zgradu jer Sindikat znanosti ima visoke prihode od članarina. Oko 10.000 članova sindikatu uplaćuje 1,3 posto prosječne plaće, koja je u tom sektoru daleko iznad hrvatskog prosjeka, a uz to država svake godine Sindikatu za rad sindikalnih povjerenika isplati 1,2 milijuna kuna. “Osim toga, Vilim Ribić je vrstan majstor s novcem”, tvrdi naš izvor.

Komentirajte prvi

New Report

Close