Ribić se pita zašto sindikati uopće postoje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 15:54
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Vlada je zakasnila s donošenjem Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, da je to učinila ranije možda bi spasila kreditni rejting Hrvatske, ocijenio je danas profesor na katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Potočnjak na okruglom stolu koji je organizirala Matica hrvatskih sindikata.

Vlada je zakasnila s donošenjem Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, da je to učinila ranije možda bi spasila kreditni rejting Hrvatske, ocijenio je danas profesor na katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Potočnjak na okruglom stolu koji je organizirala Matica hrvatskih sindikata.

S obzirom na posljedice dugogodišnje ekonomske krize, Vlada je bila pod velikim pritiskom da smanji rashode za javni sektor, što je dio mehanizama odgovora na krizu u europskim i svjetskim razmjerima. Budući da pregovori sa sindikatima javnih službi nisu uspjeli, donošenje zakona koji će joj omogućiti da uskrati isplatu prava poput ovogodišnje božićnice bio je jedini izlaz, ustvrdio je Potočnjak.

Ponuda Matice hrvatskih sindikata da se sada uskraćena prava isplate retroaktivno, kada Hrvatska izađe iz krize, za Vladu je ekonomski i politički neprihvatljiva jer bi to značilo daljnje povećanje duga i novo zaduživanje budućih generacija, a vrijeme je da Hrvatska napokon prestane s takvim ponašanjem, poručio je Potočnjak.

Takva stajališta izazvala su negodovanje sindikata i s njima povezanih stručnjaka koji smatraju da je Vlada isključivi krivac za narušavanje socijalnog dijaloga i derogiranje kolektivnih ugovora.

Predsjednik Matice Vilim Ribić optužio je Vladu da je takvim zakonom suspendirala demokraciju na području socijalnih prava, dovela u pitanje smisao postojanja sindikata, kao i pravo na štrajk.

Tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu razgovarali smo s ljudima u EU-ovim gospodarskim i socijalnim odborima i nitko od njih nije pokazao razumijevanje za Vladin potez, rekao je Ribić.

Urednik časopisa Radno pravo Krešimir Rožman ocijenio je kako je Vlada pristupila socijalnom dijalogu na "grub i nepažljiv" način jer je osim donošenja spornog zakona otkazala Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe bez obrazloženja, a Zakon o reprezentativnosti nametnula bez konsenzusa sa sindikatima.

Potočnjakov kolega s katedre Viktor Gotovac pohvalio je Vladu jer je pokazala volju i odlučnost da riješi probleme koje su prethodne Vlade odgađale ili im pristupale s puno demagogije, no ta je odlučnost rezultirala lošim rješenjima.

Politička je greška u krizi izazivati spor sa socijalnim partnerima, bilo sindikatima bilo HUP-om, a odluka da se nakon što je dio sindikata javnih službi parafirao TKU donese Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava je eklatantan primjer pregovora u lošoj vjeri, smatra Gotovac.

Osim toga, taj zakon neće spasiti hrvatsku ekonomiju jer su problemi puno dublji. Primjerice, u proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nedostaje 10 posto sredstava za plaće pa je pitanje zašto se već ove godine nije donijela odluka o smanjenju koeficijenata za 10 posto, umjesto što će se to morati učiniti kasnije, upozorio je Gotovac.

Također, novi Kolektivni ugovor za državne službenike donio je loše rješenje za naknadu za prijevoz, pa bi bolje bilo da se ta odredba jednostavno ukinula.

Situacija je takva da su socijalni partneri posvađani, dijaloga nema a ništa nije riješeno. Možemo očekivati da ni uza sav uloženi napor nećemo doći do rezultata, zaključio je Gotovac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da sefovi imaju place i privilegije?

New Report

Close