Rekordni promet u izvozu francuskog šampanjca u 2017.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2018. u 08:23
Foto: Thinkstock

Detaljnije gledano, SAD jer zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta po vrijednosti, koja je u 2017. dosegnula 586 milijuna eura.

Ukupan promet od prodaje francuskog šampanjca u 2017. dosegnuo je novu rekordnu razinu od 4,9 milijardi eura, za što je uvelike zaslužan izvoz, priopćeno je u ponedjeljak iz francuskog udruženja proizvođača.

Ukupno je prošle godine prodano 307,3 milijuna boca šampanjca ili 0,4 posto više nego u godini ranije, pokazuje izvješće Comite Champagne.

"Takvi se rezultati pripisuju rastu izvoza, koji je dosegnuo 2,8 milijardi eura i za 6,6 posto je veći u usporedbi s 2016. godinom", navodi se u prioćenju udruženja.

Pojašnjavaju pritom da je za razliku od 2016. godine, kada je rast prometa podupirala raznovrsnija ponuda cuvee vina, novi rekord u 2017. rezultat snažnog rasta na tržištima na kojima šampanjac postiže najvišu cijenu, izdvajajući poimence SAD, Japan i Australiju.

Detaljnije gledano, SAD jer zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta po vrijednosti, koja je u 2017. dosegnula 586 milijuna eura. 

Velika Britanija ostala je pak na drugom mjestu po vrijednosti, a nastavlja trpiti nepovoljne posljedica Brexita, što se očituje u padu prometa od 5,7 posto i značajnem smanjenju obujma, od 11 posto, navodi se dalje u priopćenju.

Što ste tiče francuskog tržišta, ono je zabilježilo pad obujma prodaje od 2,5 posto, uz isporučenih 153,6 milijuna boca.

Japan je učvrstio mjesto trećeg najvećeg uvoznika šampanjca u svijetu, zahvaljujući vrlo snažnom rastu vrijednosti uvoza, za 21,3 posto, kao i njegova obujma, za 17,6 posto.

Azija se ističe među kontinentima s najboljom izvedbom, uz 15,5-postotni rast obujma i 19,2-postotno povećanje vrijednosti.

Australija se izdvaja po nastavku daljnjeg rasta, s 23 posto većom vrijednosti uvoza, unatoč nešto nepovoljnijem kretanju valutnih tečajeva, stoji dalje u priopćenju.

U udruženju još posebno ističu snažno jačanje novih obećavajućih tržišta. "Kina, Hong Kong i Tajvan ističu se posebno snažnim, 26,7-postotnim skokom vrijednosti uvoza".

Također izdvajaju i impresivne rezultate Južne Koreje, s obzirom na skok vrijednosti uvoza od 39,5 posto i količinsku prodaju koja je prvi put premašila milijun boca.

Komentirajte prvi

New Report

Close