Reforma sustava ambalažnog otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2014. u 22:00
Reforma sustava počiva na automatizaciji, racionalizaciji i uspostavi tržišnih cijena ambalaže

Reforma sustava počiva na automatizaciji, racionalizaciji i uspostavi tržišnih cijena ambalaže.

Ministarstvo okoliša pokrenulo je reformu u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom koja će omogućiti tvrtkama koje posluju sa sirovinama da se razvijaju, investiraju i otvaraju nova radna mjesta.

Reforma sustava počiva na automatizaciji, odnosno uvođenju uređaja za brojanje, sortiranje, prešanje i baliranje ambalaže na svim otkupnim mjestima u Hrvatskoj na kojima postoje uvjeti za to, te usklađivanju otkupnih cijena sa tržišnima. Svugdje gdje u većim trgovačkim centrima postoje preduvjeti bit će uvedeni uređaji za brojanje, sortiranje, prešanje i baliranje ambalaže. Umjesto na tri mjesta brojanje ambalaže vršit će se samo na jednom, bit će automatizirano te će se eliminirati pogreške koje su posljedica ljudskog faktora.

Preko internetske veze, Fond će u stvarnom vremenu dobivati povratne informacije o količinama što će osigurati bolju kontrolu i nadzor.Prešanjem i baliranjem smanjit će se volumen ambalaže, što će rezultirati značajnim uštedama u transportu i količini vreća u kojima se ambalaža prevozi. Otkupna cijena ambalaže do sada je bila i do četiri puta niža od tržišne. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od sada će cijene formirati prema tržišnim cijenama iz relevantnih izvora na EU tržištu, umanjeno za očekivana onečišćenja. Samo zbog te promjene Fond može ove godine ostvariti povećanje prihoda od prodaje ambalažnog otpada od 15 do 20 milijuna kuna. Građanima je svakako najvažnija informacija da se zadržava naknada od 50 lipa čime se zadržava motivacija da predaju ambalažu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close