Rast plaća posebno će obradovati središnju banku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2017. u 12:46
Foto: Thinkstock

Realne su plaće u svibnju na godišnjoj razini porasle mršavih 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

Plaće u Japanu ponovo su porasle u svibnju, pokazali su u petak podaci ministarstva rada, budući da poslodavci nastoje doskočiti problemu manjka radne snage, podupirući time paralelno potrošnju u trećem gospodarstvu svijeta.

Realne su plaće u svibnju na godišnjoj razini porasle mršavih 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

Nominalne su plaće porasle 0,7 posto, najsnažnije u 10 mjeseci, nakon 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Prosječna neto plaća uvećana je na godišnjoj razini 0,9 posto, najsnažnije od ožujka 2000. godine. 

Naknade za prekovremeni rad, barometar intenziteta poslovnih aktivnosti, uvećane su 0,7 posto, najsnažnije u nešto više od godinu dana.

Izvanredne naknade, poput bonusa, smanjene su 1,6 posto ali su njihovi iznosi općenito mali pa i najmanja promjena iznosa može uzrokovati velike postotne skokove.

Više plaće i naknade nadovezuju se na niz naznaka jačanja gospodarskog oporavka u Japanu, uključujući rast aktivnosti u prvom tromjesečju za jedan posto na godišnjoj razini, te skok indeksa poslovnog povjerenja u tromjesečnom razdoblju do kraja lipnja na najvišu razinu u tri godine.

"Mislim da će plaće i inflacija postupno rasti, s obzirom na manjak radne snage", predviđa Shuji Tonouchi iz Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securitiesa.

Rast plaća posebno će obradovati središnju banku s obzirom na očekivanja da će potaknuti osobnu potrošnju i stopu inflacije prema zacrtanih dva posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close