Rast i u zračnim i u morskim lukama

Autor: Marija Brnić , 12. srpanj 2016. u 22:00
Kroz zračne luke u svibnju je ukupno prošlo 770,5 tisuća putnika/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Snažniji rast u prvom dijelu godine imale su morske luke.

Svibanj je i u morskim i u zračnim lukama donio povećanje prometa u odnosu na isti mjesec prošle godine, a pozitivan trend bilježi se i u svih pet prvih mjeseci 2016. Pri tome, snažniji rast u prvom dijelu godine imale su morske luke, u kojima je prispjelo čak 9,5 posto brodova više nego lani, ukupno 99,5 tisuća brodova.

U zračne luke u prvih pet mjeseci na komercijalnim linijama uzletjelo je ili sletjelo 30,5 tisuća zrakoplova ili 1,8 posto više nego u lanjskih prvih pet mjeseci. I u morske i u zračne luke snažniji rast bilježi se prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prometu putnika, dok promet roba u morskim lukama osjetno pao, za 10 posto u odnosu na lanjih pet mjeseci, za razliku od avionskog prijevoza u kojima i transport tereta bilježi skok, čak od 13,4 posto.

Inače, promet robe u morskom prijevozu u samom svibnju ima snažan porast, čak 25 posto na godišnjoj razini, i to ponajviše zahvaljujući luci Omišalj, u kojoj je skok prometa robama dosegnuo gotovo 400 posto. Kroz zračne luke u svibnju je ukupno prošlo 770,5 tisuća putnika, 8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a najveći broj idalje drže putnici u prometu s Njemačkom, dok je na drugom mjestu Velika Britanija, s kojom je putnički promet porastao za  više od 16 posto. Kroz morske luke, pak, u svibnju je prošlo 2,5 milijuna putnika, što je u usporedbi s istim lanjskim mjesecem porast za 11,7 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close