Radnicima nužno osigurati dostojanstveno radno vrijeme kao i slobodnu nedjelju

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2016. u 14:34
Foto: Thinkstock

U svom je govoru zastupnica Petir istaknula da se, iako su i na europskoj i na nacionalnim razinama poduzeti koraci za pomirenje privatnog, profesionalnog i obiteljskog života, još uvijek radi o području u kojem napredak tek mora biti ostvaren.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir založila se na zajedničkoj sjednici Odbora za prava žena i jednakost spolova i Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja za zaštitu obitelji, dostojanstveno radno vrijeme i slobodnu nedjelju za zaposlene. Naime, na sjednici održanoj u utorak, 24. svibnja u Bruxellesu predstavljen je nacrt Izvješća o stvaranju povoljnih uvjeta na tržištu rada za ostvarivanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

U njemu se govori o mogućnostima osuvremenjivanja i prilagodbe trenutačnog pravnog i političkog okvira Europske unije kako bi se roditeljima s djecom i drugim uzdržavanim članovima obitelji omogućila bolja ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života te veća podjela odgovornosti između žena i muškaraca. Niske plaće, veća koncentracija u radu na nepuno radno vrijeme i veći privremeni prekidi karijere zbog skrbi o djeci doprinose većem riziku od socijalne isključenosti žena upozorava Izvješće.

U svom je govoru zastupnica Petir istaknula da se, iako su i na europskoj i na nacionalnim razinama poduzeti koraci za pomirenje privatnog, profesionalnog i obiteljskog života, još uvijek radi o području u kojem napredak tek mora biti ostvaren. Upozorila je kako se na taj način utječe ne samo na dobrobit pojedinaca, već i na društvo u cjelini, jer je poznato da su upravo zadovoljne osobe produktivniji radnici. Istaknula je da se treba udaljiti od ideje da je (dobro) plaćen posao jedino što motivira radnika te primijeniti cjeloživotni pristup koji uravnotežuje privatni i poslovni život, kako bi svaki radnik u različitim momentima života mogao aktivno sudjelovati na tržištu rada.

„Iako je broj visoko obrazovanih žena u stalnom porastu, na tržištu rada su još uvijek podzastupljene. Tako je 2014. stopa zaposlenosti muškaraca iznosila 70%, dok je stopa zaposlenosti žena iznosila 59%. Nepostojanje rješenja koja bi pridonijela balansu poslovnog i privatnog života utječe na njihovu odluku da napuste tržište rada ili da rade u nepunom radnom vremenu, kako bi skrbile o djeci i/ili ostalim članovima obitelji, zatim na odluku o rađanju kao i o broju djece, što ima refleksije na europsku demografsku sliku koja je nažalost sve lošija“, pojasnila je Petir.

Petir se zauzela i za zaštitu obitelji te ukazala na problematičan članak izvješća u kojem se spominju "različite strukture obitelji, raznolikost obiteljskih odnosa i roditeljskih dogovora" jer niti jedno od navedenog kako je rekla nije u nadležnosti EU te je tražila da se taj članak izbriše iz ovog izvješća.

Zastupnica Petir je skrenula pažnju na ono što nedostaje u izvješću, a što smatra krucijalnim. Zaposleni u uslužnom sektoru od kojih su većina žene rade i po tri tjedna bez prekida i bez i jedne slobodne nedjelje. Naglasila je da su brojna istraživanja potvrdila da rad nedjeljom negativno utječe na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. „Takav radnik ne samo da ne posvećuje dostatno vrijeme članovima svoje obitelji, već je tijekom onog vremena koje s njima provodi “odsutnog duha“. Sve se to negativno održava na uspjeh braka, razvoj i ponašanje djeteta i vrijeme koje se posvećuje starijim osobama“, konstatirala je Petir te podsjetila kako radnicima pravo na tjedni odmor može biti određeno u neki drugi dan, ali da takav nadomjestak nije zadovoljavajuće rješenje, budući da drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan. Osim toga, kako je rekla, u tradiciji je europskih naroda da obitelji budu okupljene upravo nedjeljom. „Stoga pozivam da se u ovom izvješću definira da je radnicima nužno osigurati dostojanstveno radno vrijeme kao i jedan dan u tjednu za odmor koji je u pravilu nedjelja“, zaključila je Petir.

Komentirajte prvi

New Report

Close