Punom informatizacijom zdravstva uštedjelo bi se najmanje milijardu kuna

Autor: Bernard Ivezić , 23. listopad 2013. u 22:01
Proračun zdravstva veći je od 20 mlrd. kn godišnje /FOTOLIA

U Hrvatskoj moramo imati standard kakav ima KBC Rebro, rekla je Tatjana Prenđa Trupec (HZZO).

Punom informatizacijom zdravstvenoga sustava Hrvatska može uštedjeti najmanje milijardu kuna i radi se niz pomaka kako bi se to ostvarilo, istaknula je u Opatiji na konferenciji Hospital Days 2013., kojoj je Poslovni dnevnik medijski pokrovitelj, pomoćnica ravnatelja HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Dodala je kako se godišnje na IT u zdravstvu izdvaja od 150 do 200 milijuna kuna. No, ti pomaci idu vrlo sporo. Šef IT-a informatički najnaprednije bolnice u Hrvatskoj, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Miroslav Mađarić kaže da bi trebalo prihvatiti strana iskustva i ubrzati procese. Trenutačno zdravstveni sustav troši manje od jedan posto budžeta na IT, a svjetski je prosjek 4,3 posto. "Bili bismo zadovoljni i s tri posto zdravstvenog budžeta namijenjenog IT-u godišnje, ali tražit ćemo četiri posto jer moramo u Hrvatskoj postići standard kakav ima KBC Rebro", rekao je Mađarić.

 

180informatičara

radi u zdravstvu

Jedan od načina, objasnio je, nova je jedinica koja bi okupila svih 180 informatičara, koliko ih radi u bolnicama, i još stotinjak u drugim institucijama, koji bi pružali zajedničku IT podršku zdravstvenom sustavu. Niz je modela za to: od javno-privatnoga partnerstva i outsourcinga do prebacivanjem takvih funkcija na APIS IT ili CARNet. Mađarić smatra da bi pritom trebalo u obzir uzeti i vrijeme, jer sada bolnice ne znaju što točno trebaju, a dobavljači što se od njih može očekivati.

Najbolje je prvo razmišljati o konceptu "shared services", a tek onda u razdoblju od idućih deset godina o outsourcingu ili sličnom rješenju. Ministar zdravlja Ranko Ostojić rekao je kako za sanaciju zdravstva planiraju tri velika projekta: outsourcing djela nemedicinskog poslovanja bolnica, reorganizaciju sustava bolnica i strategiju razvoja ljudskih potencijala. Sva tri projekta planira financirati iz fondova EU. No, upozorio je, i nakon sanacije u sustavu zdravstva nedostajat će tri i pol milijarde kuna. Istaknuo je da se zahvaljujući dosadašnjim potezima uštedjelo 50 milijuna kuna godišnje, a očekuje da će se ta brojka udvostručiti.

Proračun zdravstva veći je od 20 milijardi kuna godišnje, polovica se odnosi na bolnice, a samo u bolnicama zbog neprovođenja informatizacije trećina sredstava ne troši se transparentno. Tatjana Prenđa Trupec upozorila je na to da se svaka kuna uložena u IT u zdravstvu isplati za šest mjeseci te istaknula da joj je stoga drago što je prioritet projekt eZdravstva.

Osnovano je povjerenstvo za informatizaciju zdravstva u kojem nisu samo stručnjaci iz branše već i iz FER-a i Ministarstva uprave. CARNet radi na umrežavanju bolnica, radi se na projektu elektroničkog zdravstvenog kartona te na jedinstvenom registru ljekova. "Ne možemo zadržati situaciju gdje imamo tri KBC-a koji poslovanje vode na papiru i KBC Rebro koji u primjeni informatike nije samo znanstvena-fantastika u Hrvatskoj već i u dobrom djelu Europe", zaključila je Prenđa Trupec.

Komentirajte prvi

New Report

Close