Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

U policijskim redovima može se čuti da mnogi odlaze iz službe zbog malih plaća kao i to da mladi ne žele u policiju.

Posljednjih dana policajci diljem Hrvatske kucaju na vrata svojih bivših kolega, danas umirovljenika, ili biraju njihove telefonske brojeve. Zanima ih je li tko od njih zainteresiran da se vrati u plave redove, i to u pričuvni sastav policije.

Iako zakonsko uporište za aktiviranje pričuvne policije postoji, a u Ravnateljstvu policije je i Odsjek pričuve, zaživi li ovaj plan MUP-a, pričuvna bi policija formalno bila ustrojena prvi put od rata.

U Ministarstvu unutarnjih poslova ne žele govoriti o toj temi, ponajviše stoga što s Ministarstvom financija još nije zatvorena novčana konstrukcija cijelog nauma.

Jedino što se od njih može čuti jest to da bi se pričuvni policajci angažirali na području onih uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage, da se ovi potonji ne troše na jednostavnije poslove, poput štićenja objekata.

K tomu, njihova je interpretacija i ta da bi se tako policajcima koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u mirovinu, dok su zapravo itekako radno sposobni, omogućilo da lakše prebrode prestanak radne aktivnosti.

Međutim, u policijskim se redovima može čuti da je stvarni razlog taj što u policiju mladi ne žele dok iz njezinih redova mnogi odlaze, i to prvenstveno zbog male plaće.

U Istri i Dalmaciji već je dulje vremena teško pronaći mladu osobu zainteresiranu za rad u policiji pa je posljednjih godina najviše zainteresiranih za policijsku odoru bilo u Slavoniji, no i oni su u međuvremenu “otpali” jer ih se raspoređivalo u uprave na moru, gdje bi trošak smještaja snosili sami. Stoga se posljednjih dana događalo da poziv za angažman u pričuvi dobivaju i oni koji su još u radnom odnosu.

Večernji list u posjedu je pismenog poziva koji je dobio jedan bivši djelatnik, a kojeg se na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima poziva da radi “vršenja pričuve” dođe u policiju popuniti anketu, i to u svojstvu “građanina, bivšeg djelatnika MUP-a”. Pri dnu poziva otisnuto je upozorenje: “Ako se ovom pozivu ne odazovete, a izostanak ne opravdate, bit ćete privedeni”.

Prema važećoj Uredbi o pričuvnoj policiji propisano je da pričuvna policija ne može brojiti više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP u pričuvu može mobilizirati oko 6000 ljudi. Baš toliko ih, smatra čelnik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, MUP-u i nedostaje:

– Takva je projekcija sindikata. Samo u Zagrebu 1000 je policajca manje nego što bi ih trebalo biti. Tu je i granica. Nema ih dovoljno. I to nije dobro. Aktiviranje pričuve dobra je stvar jer će na taj način bivši policajci imati priliku pojačati svoje bijedne mirovine. No aktiviranjem pričuve otvara se i pitanje zašto nitko neće u policiju i zašto ljudi iz MUP-a odlaze da bi konobarili u Irskoj. Odgovor je vrlo jednostavan – jer je mala plaća. Početnik bi trebao imati 1000 eura, oni s duljim stažem i više. Ministarstvo financija moralo bi znati da je sigurnost prioritet, bez obzira na to koliko košta. Ako hoćete imati dobru i zaštićenu državu, platite. Ako hoćemo u Schengen, nešto se mora poboljšati. Ponovit ću tko zna koji put, na sigurnosti se ne smije štedjeti – rekao je Jagić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve