Provedba Zakona o sanaciji javnih ustanova uvjet je za samostalnost HZZO-a

Autor: Andreja Šantek /VLM , 01. siječanj 2013. u 22:00
Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a

Dosadašnji način (ne)upravljanja temeljen na provedbi državnog proračuna doveo je do generiranja deficita javnih ustanova od četiri milijardi kuna.

Vladinom Uredbom odgođen je izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice do 1. siječnja 2014. godine, a zdravstveni doprinosi i ostali prihodi obveznoga zdravstvenog osiguranja i nadalje će se uplaćivati u državni proračun i to do 31. prosinca 2013. godine, a od 1. siječnja 2014. godine u korist računa HZZO-a.

"Ta se uredba donosi svake od posljednjih nekoliko godina od kada je na snazi aktualni Zakon o zdravstvenom osiguranju. Tek po provedbi Zakona o sanaciji javnih ustanova će se stvoriti uvjeti za eventualnu samostalnost HZZO-a koja je ujedno preduvjet da se može aktivno upravljati sustavom zdravstva. Dosadašnja neupravljivost sustavom temeljena na provedbi državnog proračuna je dovela do uzmaka nad kontrolom nad javnim zdravstvenim ustanovama koje su generirale deficit od četiri milijardi kuna", ističe Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a. Hrvatski sustav zdravstva je, dodaje, u svojoj osnovnoj arhitekturi temeljen na samostalnom socijalnom fondu stoga će, ako HZZO i dalje ostane u državnoj riznici o čemu odlučuje Vlada, Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravlja, biti nužno promjeniti osnovne temelje sustava zdravstva kako bi funkcionirali na proračunskim osnovama.

"Primjer sastavnog djela tog načina rada je direktno upravljanje ustanovama, a ne sustav ugovaranja/pregovaranja kakvo imamo danas. Očekuje se od Ministarstva zdravlja da objavi Akcijski plan financiranja sustava zdravstva koji proizlazi iz usvojene Strategije gdje će ova tema biti u detalje razrađena", kaže Varga. Upravno vijeće je na posljednjoj sjednici usvojilo financijski plan za 2013., a ukupni prihodi i rashodi planirani su u iznosu od 20,762 milijardi kuna, što je za 84,2 milijuna kuna više od plana za 2012. godinu, koji je iznosio 20,678 milijardi kuna, odnosno za 357 milijuna kuna manje od Izmjena i dopuna plana HZZO-a za 2012. Prihodi za 2014. planirani su u iznosu od 21,398 milijardi kuna, a za 2015. u iznosu od 21,737 milijardi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close