Prosječna plaća godišnje bi pala za 3400 kuna

Autor: Ksenija Puškarić , 13. kolovoz 2009. u 22:00

Sindikati strahuju što sve kriju preraspodjele sredstava za regres, božićnice i dodatak za prijevoz

Ne pristajemo na preraspodjele sredstava za regres, božićnice i dodatak za prijevoz, prava koja proistječu iz kolektivnog ugovora, na oporezivi dodatak plaći. Ne podržavamo ni prijedlog da o našim pravima odlučuje netko drugi na referendumu, kratko i jasno poručuju predstavnici sindikata javnih i državnih službi Vladi. Za svoja prava borit će se, poručuju, na sve načine, ako treba i na prosvjedima.

Podsjetimo, na prijedlog Petra Lovrića iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata o referendumu na kojem bi se građani izjasnili jesu li za ukidanje socijalnih prava, premijerka Jadranka Kosor sindikatima je poručila kako bi se primjerice mogli odreći prava na regres ili božićnicu.Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, prijedlog Udruge branitelja drži apsurdnim, te također podsjeća da su sindikati svojedobno prihvatili takav prijedlog o ukidanju prava na dodatak na topli obrok, koji više ne postoji kao oporezivi dio plaće.Zdenka Gizdić, predsjednica Matice hrvatskih sindikata, također odbija bilo kakvo zadiranje u prava proistekla kolektivnim ugovorom, te poručuje da se se takva rješenja ne smiju donositi jednostrano.Mijat Stanić iz Nezavisnog sindikata cestara je izračunao da će radnik koji zarađuje prosječnu plaću, uz 500 kuna mjesečno za prijevoz te 2500 kuna za regres i božićnicu, umjesto neoporezivih 8500 kuna godišnje, prihvati li se ovaj prijedlog na ruke dobiti 5100 kuna, a u proračun će zbog poreza i harača uplatiti 3400 kuna. “Takav prijedlog Vlade za nas je neprihvatljiv”, zaključio je Stanić.

Pokušaji vlade

Odbijen i Šuker
“Nije prvi put da se iz vladinih redova šalju poruke o preraspodjeli sredstava za regres, božićnice i prijevoz za javne i državne službe. Takve ideje već je imao i ministar Ivan Šuker, a i tada smo ih odbili”, kaže Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja. Čak i da takav prijedlog prođe, dodaje on, sa regresom i božićnicom će se dogoditi isto što i s nekadašnjim dodatkom za topli obrok – nestat će.

Komentirajte prvi

New Report

Close