Proračun je gotov, zadužit ćemo se za još 9,2 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 09. ožujak 2016. u 10:21
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Marić je kazao kako je proračun gotov, kako će ga predstaviti sutra na sjednici Vlade, a da će se o njemu u Saboru raspravljati idućega tjedna.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je kazao kako se planira novo zaduživanje, moguće već u proljeće, kako bi se pokrio planirani proračunski deficit od 9,2 milijarde kuna, a da će se za njegovo financiranje dijelom koristiti i prihodi od privatizacije državne imovine.

"U prijedlogu proračuna moramo predvidjeti financiranje deficita, koji se planira na nekih 7,4 milijarde kuna, a kad k tome dodate izvanproračunske korisnike i lokalnu samoupravu, dođete na 9,2 milijarde, što u konačnici znači da se za taj iznos morate zadužiti", izjavio je ministar u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". 

Kako je istaknuo, dio deficita planira se financirati i prihodima od privatizacije, te dodao da se povrh deficita imamo i određena dospijeća dugova iz proteklih godina.

"Za ovu godinu možda taj pritisak nije toliko velik kao za iduću godinu, i mahom se radi o domaćim dospijećima", kazao je Marić.

Marić je kazao kako je proračun gotov, kako će ga predstaviti sutra na sjednici Vlade, a da će se o njemu u Saboru raspravljati idućega tjedna. Istaknuo je da neće biti većih odstupanja od nedavno prihvaćenih smjernica.

Prema nedavno usvojenim gospodarskim i fiskalnim smjernicama, prihodi državnog proračuna za 2016. planirani su na razini od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi ili 3,5 posto više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015.

Rashodi bi, pak, trebali iznositi 120,4 milijarde kuna, što je rast za 2,4 milijarde kuna u odnosu na lani, pa bi deficit iznosio oko 7,5 milijardi kuna, odnosno 2,2 posto BDP-a.

"Što se tiče individualnih proračuna, ima određenih korekcija, jer smo odlučili strateški da plaće i mirovine nećemo dirati. Štoviše, kod plaća smo predvidjeli 0,5 posto po godini staža", kazao je Marić.

Komentari (19)
Pogledajte sve

Proračun Valentičeve Vlade 1993. za vrijeme Domovinskog rata uz 500.000 izbjeglica bio je 26 miliardi !

A proračun Oreškovićeve reformske vlade je skoro sto miliardi više : 120.400.000.000,00 !

Nadam se da će u Saboru odbiti ovaj proračun.


Zasto hrvatska ima uopce deficit? Zasto moramo potrositi vise nego sto imamo?

Pa da ste Vi ministar bi li se vozili audijem ili išli pjehe???
Da možete pojesti burek za 10kn ili janjetinu što bi odabrali????
Da imate 1,3 milje umirovljenika i 800k uposlenih i još
1 milju socijale i duga preko glave, kako bi Vi riješili problem????
Ja bi isto rješavao uz janjetinu i neko dobro vino.

Čisto da kažem zanimljiv podatak, Grci su pali sa 2500 na samo 150 bodova.
Dakle Crobex sa 5400 na nekih 400 mi djeluje sad realnost.
Vidimo se tada jer će se tada stvarati budući multimilijunaši.
Ok, gospon Lopina zajedno s Ivanom već u tom klubu al neki od
nas bi trebali dobiti priliku.

I Hrvati su jedan od naroda koji biraju bijedu, zar ne?

Malo mi je žao što iz postova ne vidim da se izvlače pravi zaključci; tim više jer pretpostavljam da niti jedan forumš ne vjeruje u visinu prihoda od prodaje državne imovine i više novca iz EU fondova kao način za smanjenje duga.

No najgore od svega je to da se mirno ide u daljnja zaduživanja, i to ide na dušu Komisije EU. Njoj se živo fućka za Hrvatsku pa se nisu potrudili upozoriti da se u daljnje zaduživanje smije ići samo ako je ono u funkciji ostvarivana primarnog budžetskog suficita, a ne udljavanju od njega. Pogoršavanje situacije će se samo nastaviti. Ovdje treba upozoriti na poznato opažanje Jean Claude Junckera iz vremena dok još nije bio predsjednik Komisije EU o načinu kako ona donosi odluke: “Mi nešto zamislimo, to kreiramo i izložimo na ocjenu i razmatranje. Ako nema puno vike i protesta – jer većina uopće ne razumije o čemu se radi – s time onda guramo naprijed sve dok ne postane prekasno da se sve vrati u prijašnje stanje”.

Indirektne opasnosti očto nitko u Vladi nije svjestan. To je stav o narodima koji sami biraju svoju vlastitu bijedu (vidi tekst Francesco Gavazzi: “Greeks chose poverty, let them go their own way”; http://www.ft.com).

Ovim proračunom Hrvatska se samo još više približila onome što obični ljudi podrazumijevaju pod “grčkim scenarijem”. Međutim, Grčka je EU važna, Hrvatska nije baš nimalo.

New Report

Close