Propali Međimurje beton želi zakupac, ali po realnoj cijeni

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2015. u 22:00
Radnici Međimurje betona prosvjedovali su 2013., prije stečaja, čekaju naplatu/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Zaposlili su trećinu bivših radnika propale tvrtke, ispunjavaju sve obveze, a nesigurnost im stvara ugovor o zakupu na tri mjeseca.

Tvrtka Međimurje PMP još preklani je u građevinskoj branši nastupala isključivo kao kooperant, a danas je glavni izvođač koji gradi industrijske hale za investitore na sjeverozapadu Hrvatske.

Najnovija narudžba stigla joj je iz tvrtke OMCO Hrvatska iz Huma na Sutli, koja proširuje proizvodnju kalupa za izradu staklenih boca. Novu halu veličine 10 tisuća četvornih metara gradit će Međimurje PMP. U proizvodnju betonskih konstruklcija uključili su se lani, kad su zakupili nekretnine tvrtke Međimurje beton u stečaju. Odluku o zakupu donijeli su vlasnici i direktori Darko Munđar i Božidar Žvorc, a na ruku im je išlo što su  tvrtke prvi susjedi. Može se reći da za njih doslovce vrijedi uzrečica 'dok jednom ne smrkne, drugome ne svane', no i da to znači mnogo više u domaćim uvjetima. Naime, trećinu bivših radnika Međimurje betona angažirao je novi poslodavac.

 

Munđar

Prihodi su nam porasli na 80 mil. kn, ali nemamo sigurnost

Pored toga, Međimurje PMP kao zakupac ispunjava sve obveze i, kako doznajemo, zainteresiran je i za kupnju tvornice u stečaju čija je prva dražba oglašena na početnih 30 mil. kuna. No, zakupca zanima isključivo realna cijena, potvrdio nam je to Munđar ističući da su zaokružili proizvodnju poslovih pogona i industrijskih hala te da su im zbog toga, kao i zbog potražnje za halama kod investitora, prihodi porasli s 60 mil. kn u 2013. na 80 mil. kn u 2014. Stečaj Međimurje betona inicirali su radnici nakon sklopljene predstečajne nagodbe kojom po zakonu nisu bile obuhvaćene radničke tražbine. Međimurje PMP, pak, srednje je veliki poduzetnik koji pored građevine već 16 godina radi izvozni program za njemački Liebherr.

Za tog svjetskog proizvođača postojenja za miješanje betona i miksera za prijevoz betona proizvode 200-tinjak dijelova, što im donosi polovicu prihoda. Inače, zakup je sad jedini model za nastavak djelatnosti tvrtke u stečaju. Na prste se mogu nabrojati takvi slučajevi, a najeksponiraniji je onaj Valipilea, koji je zakupac Purisa. Za zakupca je ovaj model način preuzimanja, ali uz rizik, što se ovdje potvrđuje. Iako je u prvoj godini donio pozitivne učinke, glavni nedostatak je nesigurnost u poslovanju jer se ugovor o zakupu zaključuje na tri mjeseca. "Nemamo sigurnost", kaže Munđar, potvrđujući da bi Nijemci u takvim uvjetima već odustali.  

Komentirajte prvi

New Report

Close