Propala ponuda PPD-a, Petrokemiji vrijeme curi

Autor: Marija Brnić , 02. siječanj 2017. u 22:01
Rokovi za usvajanje programa restrukturiranja Petrokemije moraju se ažurirati/Boris Ščitar/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva lopticu prebacuje na upravu iz koje je već trebao stići program restrukturiranja.

Slučaj privatizacije kutinske Petrokemije prerasta u jedan od dosad najkompleksnijih i neizvjesnijih privatizacijskih procesa i pokušaja spašavanja gubitaša iz državnog portfelja. Prije tri dana istekao je, naime, rok valjanosti ponude Prvog plinarskog društva (PPD-a), najvećeg vjerovnika i jedinog potencijalnog ulagača koji je dao obvezujuću ponudu na natječaju provedenom još prije gotovo godinu dana.

Da ponuda više nije aktualna potvrdili su nam i iz PPD-a i iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ono što zbunjuje je da niti protekla dva tjedna otkako se ponovno aktualiziralo pitanje okončanja postupka restrukturiranja kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva, PPD nije službeno kontaktiran iz resornih ministarstava i obaviješten o zatvaranju postupka bez prihvaćanja njegove ponude. Činjenica jest da je aktualnu administraciju u Vladi proces odabira modela za Petrokemiju dočekao na stolu, u zadnjoj fazi, međutim, u dva mjeseca nitko se iz resornih ministarstava nije javno očitovao o tome kakva je zapravo PPD-ova ponuda i je li ona za državu i Petrokemiju prihvatljiva ili ne.

Tek je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić više puta ustvrdila da je rješenje za spašavanje Petrokemije u strateškom partneru, no ni riječi više nemamo o tome hoće li država dovršiti proces restrukturiranja po modelu koji je započela ili ako se od njega definitivno odustaje, koje je novo rješenje za financijsku konsolidaciju tvrtke. Na upite Poslovnog dnevnika iz Ministarstva gospodarstva kratko su jučer odgovorili da su sve aktivnosti koje planiraju poduzeti u skladu s odlukom Vlade iz kolovoza prošle godine. Sukladno tome, poručuju, Ministarstvo će Vladi RH podnijeti izviješće.

Drugim riječima, Ministarstvo gospodarstva lopticu prebacuje na samu tvrtku iz koje je već trebao stići program restrukturiranja, na čijoj je izradi angažiran KPMG. Taj program treba dobiti prolaznu ocjenu Vlade, te potom Europske komisije koja ovaj slučaj nadzire zbog još jednog paketa državne potpore odobrene odlukom Vlade na koju se sada poziva Ministarstvo o pomoći u dobivanju 200 milijuna kuna kredita kod HBOR-a.  U Ministarstvu državne imovine, pak, još su zatvoreniji u očitovanju o situaciji oko Petrokemije. A u uvjetima kada svi uključeni u taj proces uglavnom diplomatski šute nije zahvalno procjenjivati jesu li posrijedi zakulisne igre zbog kojih se konstantno ignorira započeti posao ili je, kako se proteklih dana špekulira, možda došlo do promjene odnosa prema Petrokemiji nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će država ići na preuzimanje Molovih dionica u Ini, koja je također važan vjerovnik Petrokemije.

U trenutku kada je uz jamstvo države Petrokemija uzela HBOR-ov kredit od 200 milijuna kuna, dugovanja tvrtke samo PPD-u iznosila su oko 380 milijuna kuna za isporučeni plin, dok su obveze prema ostalim vjerovnicima, među kojima je i Ina, bile iznad 300 milijuna kuna. U Kutini se s nostalgijom sjećaju vremena kada su bili u okrilju Ine i imali kontrolu opskrbe i cijene prirodnog plina, no rijetki vjeruju da su realne ideje da bi se Petrokemiju ponovno vratilo pod Inine skute. Takvu ideju odbacuje i ministarstvo Martine Dalić, iz kojeg poručuju da "odluka o preuzimanju Molovih dionica u Ini ni na koji način nije povezana s Petrokemijom".

Iz izvora bliskih Vladi čuje se kako ozbiljnije međuresorne komunikacije oko nalaženja rješenja za Petrokemiju po dosadašnjem modelu zapravo nije bilo. Budući da vrijeme za Petrokemiju curi, da su odavno probijeni svi rokovi postavljeni odlukom Vlade iz kolovoza za izradu programa restrukturiranja i izbor strateškog partnera, izvješće potpredsjednice Martine Dalić očigledno će se na dnevnom redu u Vladi naći kroz nekoliko dana. Do tada bi, očekuje se, u hodu trebali biti ažurirani rokovi za usvajanje programa restrukturiranja, te otvoreni razgovori sa strateškim partnerom. Iako se u ovom trenutku ne čini da u Vladi računaju da to ponovno bude PPD, iz te grupe, prema kratkom odgovoru koji su na cijeli slučaj dali, "da i dalje podupiru napore vlasnika koji će biti u najboljem interesu Petrokemije", evidentno je da ostaju zainteresirani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close