‘Promjene na čelu ZLZ-a ne znače odustajanje od koncesije’

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2012. u 15:00
PIX

‘Postavljanje Drljače ne znači i odustajanje od koncesijskog ugovora.’

Ministar prometa, pomorstva i veza Siniša Hajdaš Dončić osobno je u srijedu bio prisutan na Skupštini Zračne luke Zagreb (ZLZ) na kojoj su donesene dvije bitne odluke, piše Index.hr. Prva je odluka o izmijeni društvenog ugovora Zračne luke Zagreb, što je jedna od faza za provedbu koncesijskog ugovora s francuskim konzorcijem kojeg čine Bouygues Bâtiment International i Aeroports de Paris Management pod nazivom  Zagreb Airport International Company.

Druga bitna odluka je ona o imenovanju Miroslava Drljače, dosadašnjeg direktora sektora prometa tereta, za prvog čovjeka Zračne luke Zagreb. Drljača će tako zamijeniti na tom mjestu Tonćija Peovića.

Podsjetimo, odlukom Vlade od veljače ove godine prihvaćena je ponuda francuskog konzorcija, koji je obećalo ulaganje u visini od 190 milijuna eura, fiksnu koncesijsku naknadu od 87,2 milijuna eura za 30 godina te udio u bruto prihodima od rada na Plesu. Sindikati su žestoko bili protiv tog ugovora pa su tako podnijeli tužbu Upravnom sudu pozivajući se na odluku bivše Vlade u kojoj stoji da se radnicima mora ponuditi stjecanje deset posto temeljnog kapitala tvrtke.

No, kako piše Index, problem je u tome da je jedan od onih kojih je bio protiv koncesijskog ugovora bio i sam Drljača, sada novi čelnik ZLZ koji bi do kraja trebao provesti koncesijski ugovor. Također Hrvatska je morala do listopada ispuniti dio preuduvjeta. Prema ugovoru iz travnja ostala je mogućnost "6 plus 6", odnosno krajnji rok je mogao biti  listopad ali je otvorena mogućnost da to bude travanj sljedeće godine, što je sada iskorišteno.

Isto tako, navodno je, piše dalje portal, prije same Skupštine bilo dogovoreno da na čelu ZLZ-a ostane Peović, a da Drljača koji navodno dolazi iz kvote SDP-a bude njegova desna ruka.  Ministra Hajdaša Dončića iz Indexa su pitali zašto je promijenio mišljenje te znači li postavljanje Drljače zapravo pokušaj odmaka ili možda odustajanje od davanje ZLZ-a u koncesiju.

"Ne! Niti je bilo takvog dogovora da bi Peović ostao na čelu niti da bi Drljača trebao biti njegova desna ruka. Također, postavljanje Drljače ne znači i odustajanje od koncesijskog ugovora", rekli su za Index iz Ureda ministra Hajdaša Dončića.

Komentirajte prvi

New Report

Close