Promet ljekarni u siječnju pao 27%

Autor: Marija Crnjak , 09. ožujak 2010. u 22:00

U Belupu kažu da je na potrošnju utjecalo i povećanje PDV-a na 23%, a u Plivi da će tek sljedeći mjeseci pokazati je li recesija krivac za pad prometa

Ukupan promet u ljekarnama i veledrogerijama u zadnjih nekoliko mjeseci pao je za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu, i to uglavnom kad su u pitanju proizvodi i lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (OTC), ali i u receptnom dijelu zahvaljujući rezanju cijena s liste HZZO-a.

Podaci analitičkih kuća pokazuju da je samo u siječnju tržište bezreceptnih proizvoda palo financijski za 27% posto, a komadno za 24 posto. Radi se o lijekovima, dodacima prehrani, medicinskoj kozmetici i svemu što se može kupiti u ljekarnama. Inače, tržište tih proizvoda u 2008. bilo je vrijedno oko 600 milijuna kuna. Uzroke drastičnom padu koji će popratiti i pad prihoda u sektoru vide u krizi te izostanku epidemije sezonske gripe. Pad je krenuo već u drugom tromjesečju 2009., a najviše se osjetio u zadnjem kvartalu prošle, ali i siječnju ove godine, tvrde u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).“Pad je bio najjači u prosincu koji je značajno podbacio. Kriza se osjeti svakodnevno jer ljudi u ljekarnama ostavljaju sve manje novca i kupuju samo osnovno”, kaže Mate Portolan, predsjednik HLJK-a i v. d. ravnatelja Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Osim toga, do sredine ožujka u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj sezonske gripe koja je u zimskom periodu jedan od izdašnijih izvora prihoda dobavljačima lijekova. U segmentu lijekova protiv prehlade i gripe u odnosu na isti period 2009. došlo je do pada od 40 posto.

Lijekovi neće propasti
Neslužbeno se doznaje da su skladišta veledrogerija zatrpana lijekovima protiv gripe. Budući da su ti lijekovi već plaćeni, ako se ne prodaju to će utjecati na prihod veledrogerija. “Zalihe neće propasti jer nam rok trajanja daje još dvije sezone, no u ovoj godini to se računa kao gubitak”, kaže izvor iz branše. Iako se teško mogu dobiti službeni podaci, neslužbeni izvori tvrde da je ovogodišnji siječanj u prodaji veledrogerija prema ljekarnama pao za 13,7% u odnosu na lanjski. Veljača bilježi lagan porast u odnosu na siječanj, no još značajno manje nego u isto vrijeme lani.

Nedostupni podaci
“Za prva dva mjeseca 2010. službeni podaci za ukupno tržište lijekova nisu dostupni, s obzirom da je jedna od veledrogerija još u pregovorima o daljnjem davanju podataka analitičkoj kući IMS. Neslužbeno, došlo je do pada prodaje bezreceptnih lijekova i lijekova na recept”, kažu u Plivi i dodaju da će tek sljedeći mjeseci pokazati je li pad ukupnog farmaceutskog tržišta prouzročen izostankom gripe ili recesijom. U Belupu tvrde da u zadnjem kvartalu 2009. Belupov OTC bilježi 1,5% financijskog rasta u odnosu na zadnji kvartal 2008. godine.“Prema agenciji Pharmis za siječanj 2010. ukupno OTC tržište palo je financijski 27%, a komadno 24%. Naši tržišni pokazatelji za siječanj 2010. su na nivou pada ukupnog tržišta”, kažu u Belupu. Dodaju da je na ukupnu potrošnju OTC lijekova utjecalo i povećanje PDV-a na 23 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close