Grčić žali što TDR nije ostao u domaćem vlasništvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2015. u 13:06
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 10. konvencije Hrvatskih izvoznika, Grčić je za vijest o prodaji TDR-a kazao “eto, to je novi doprinos izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku, s tog aspekta me veseli, ali ipak mi ne bi bilo žao ni da je ostao u hrvatskim rukama”.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u ponedjeljak je prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) British American Tobaccou (BAT) ocijenio kao novi doprinos izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku, no istaknuo je i da mu ne bi bilo žao da je tvrtka ostala u hrvatskim rukama, dok je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić uvjerenja da je to dobra vijest za sve.

Odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 10. konvencije Hrvatskih izvoznika, Grčić je za vijest o prodaji TDR-a kazao "eto, to je novi doprinos izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku, s tog aspekta me veseli, ali ipak mi ne bi bilo žao ni da je ostao u hrvatskim rukama".

Pojasnio je kako Adris grupa zarađuje na jednom biznisu i ulaže u druge poslove u Hrvatskoj, u turizam, uzgoj riba itd., "a to je ono što Hrvatskoj treba".

"Ako postoji već tako dobra i profitabilna industrija jako je dobro da to ostane u hrvatskim rukama i da se dobit iz tih kompanija seli u druge sektore. Kupili su i Croatia osiguranje, i sve to pokazuje da je to jedan koncept kojeg bi ja osobno više podržao nego da se tvornica da u ruke stranca", kazao je Grčić.

Dodao je i da ulaganja koja je do sada realizirala Adris grupa "najbolje pokazuju da oni zaista imaju viziju te da se svaki financijski potencijal koji bi proizlazio iz njihove osnovne djelatnosti, a kojim su se tako dugo bavili, zapravo samo može na pozitivan način preliti u hrvatsko gospodarstvo".

Prodaju duhanskog poslovanja Adris grupe kompaniji British American Tobacco komentirao je i glavni direktor HUP-a Davor Majetić, istaknuvši kako je uvjeren da je to "dobra vijest za Hrvatsku, za TDR i naravno za vlasnike i Adris grupu".

"Ne znam detalje ugovora, ali poznavajući upravu Adrisa i njihove namjere u prodaji TDR-a to je, uvjeren sam, novi korak razvoja TDR-a, tako da će to biti dobro i za radnike u Hrvatskoj i za razvoj same industrije, naše proizvođače duhana i sve ostale", zaključio je Majetić.

Adris grupa izvijestila je u ponedjeljak kako je u Londonu tijekom vikenda potpisan kupoprodajni ugovor kojim je kompanija British American Tobacco (BAT) preuzela TDR i ostale tvrtke Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice, a riječ je o transakciji vrijednoj više od pola milijarde eura.

Ugovor je potpisan u subotu, 30. svibnja, a odnosi se na TDR-a, tvrtke Istragrafika, Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovina i Oprese. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, doseže 505 milijuna eura, naveli su iz Adrisa.

Ističu i da se kupoprodajnim ugovorom novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Konačnu potvrdu ove kupoprodaje trebali bi dati dioničari Adris grupe na skupštini zakazanoj za 14. srpnja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kakve veze ima u cijim je rukama bitno da pdv placa drzavi ministre, a vlasnicka struktura nije vasa briga,

New Report

Close