Probijeni svi rokovi, istječe i ponuda PPD-a

Autor: Marija Brnić , 19. prosinac 2016. u 22:01
Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a/Željko LukuniĆ/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Program konsolidacije zapeo je na putu između Kutine i Banskih dvora, a rok je Vladi istekao prije tri tjedna.

Prije tri tjedna istekao je rok Vladi za usvajanje programa konsolidacije Petrokemije, posljednje na koju zbog državnih potpora ta tvrtka ima pravo, ali je taj predmet zapeo na putu do Banskih dvora.

Iz Petrokemije, gdje su zajedno s konzultantskom kućom KPMG radili na novom programu, još prije mjesec dana tvrdili su da je dokument spreman, te da se čekaju posljednje "instrukcije" iz Ministarstva gospodarstva i prijedlozi eventualnih korekcija, no nakon toga proces je zamrznut. Iz Vladinih se krugova čuje da je postupak zapeo zbog navodnog gubljenja interesa jedinog ponuđača za preuzimanje kutinske tvrtke, Prvog plinarskog društva (PPD). U tom plinskom distributeru i opskrbljivaču nerado pak govore o ovom osjetljivom slučaju u kojemu su ne samo ponuđač, nego i najveći vjerovnik.

Njihova je obvezujuća ponuda za vlasničko preuzimanje Petrokemije nakon provedenog javnog natječaja na stolu već 10 mjeseci i u kolovozu, kada je Vlada Tihomira Oreškovića usvajala odluku o financiranju Petrokemije kreditom HBOR-a od 200 milijuna kuna uz državno jamstvo, zamoljeni su da valjanost svoje ponude prolongiraju do konca ove godine. Do tada je, prema utvrđenom hodogramu, Vlada trebala odobriti novi program restrukturiranja, koji bi uključivao i ulazak strateškog partnera. Međutim, nakon formiranja nove Vlade Andreja Plenkovića o rješavanju problema u Petrokemiji oglasila se jedino potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, i to u vrijeme kada je već novi sanacijski program trebao biti razmotren i odobren u njezinom ministarstvu i Vladi. Izjavila u intervjuu za Večernji list da se "u Petrokemiji rješenje ne može naći bez ulaska strateškog partnera i temeljitog restrukturiranja tvrtke".

Na upit što je razlog zastoju u ispunjenju zadanih rokova u sanaciji Petrokemije i je li rješenje koje uključuje PPD još uvijek aktualno, iz Ministarstva gospodarstva odgovorili su nam kako se u ovom trenutku intenzivno radi na iznalaženju cjelovitog rješenja po pitanju društva Petrokemija d.d. koje bi trebalo osigurati tržišnu održivost tvrtke. "No, kako je trenutačno u tijeku analiza sadašnjih i budućih mogućnosti društva Petrokemija d.d., koju provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom državne imovine, a imajući pri tome u vidu važnost ove tvrtke za lokalnu sredinu, zapošljavanje i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, ovim putem ljubazno vas molimo za razumijevanje jer nismo u mogućnosti odgovoriti konkretno na vaša pitanja iz ranije spomenutih razloga", kratko su odgovorili iz Ministarstva gospodarstva.

 

80 posto

dionica Petrokemije u vlasništvu je države

Izostanak interesa Ministarstva gospodarstva, kažu sugovornici upućeni u slučaj i bliski PPD-u, može biti i razlog zbog kojega ta tvrtka gubi interes i osjeća se nepoželjnim partnerom. Model spašavanja Petrokemije započet je još za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, provođen u više faza, a premda za ovu posljednju više zapravo i nema drugog izbora, ni zbog financijskih i vremenskih ograničenja, kriterija EU zbog davanja državnih potpora tvrtkama u teškoćama, tako ni zbog nezainteresiranosti ulagača, svaka nova administracija PPD kao rješenje slučaja dočekuje sa skepsom.  

Jučer nam je iz PPD-a na upit o cijelom slučaju diplomatski odgovoreno kako "ponuda PPD-a vrijedi do 31.12. 2016.", te da PPD "pozdravlja i podržat će svaki napor Vlade kao 80-postotnog vlasnika koji vodi uspješnom poslovanju Petrokemije". Hoće li PPD-ova ponuda za Petrokemiju biti aktualna i nakon 1. 1. 2017., ovisit će u prvom redu o Vladi i tome hoće li još jednom pozvati PPD da produlji valjanost svoje ponude. S druge strane, Vladi bi, nema sumnje, priče o povlačenju ponude i gubitku interesa za vlasničko preuzimanje Petrokemije, bile idealan alibi da proglasi izvanredno stanje i traži novo rješenje za kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. Odgađanje spašavanja tog kroničnog gubitaša i prebacivanje bavljenja njime za iduću godinu neće olakšati situaciju nikome, ni Vladi, a ni samoj Petrokemiji, kojoj HBOR-ov kredit omogućio samo kratkotrajni predah. 

Komentirajte prvi

New Report

Close