Prisilna naplata RTV pristojbe više neće ići preko odvjetničkih ureda

Autor: Poslovni.hr/H , 19. listopad 2016. u 11:49
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Umjesto da prisilni postupak provodi putem odvjetničkih ureda, kao sada, HRT će nakon dviju opomena izdati platni nalog, uz koji će moći naplatiti paušal od 100 kuna.

Hrvatski je sabor u utorak većinom glasova dopunio Zakon o HRT-u pa će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Umjesto da prisilni postupak provodi putem odvjetničkih ureda, kao sada, HRT će nakon dviju opomena izdati platni nalog, uz koji će moći naplatiti paušal od 100 kuna. Za predloženi zakon glasovao je 81 zastupnik, a 49 ih je ostalo suzdržano.

Kako doznaje Hina, aktualna Uprava razmatra moguće posljedice primjene toga Mostova prijedloga, prema kojemu bi Hrvatska radiotelevizija, koja dugovanja za pristojbu naplaćuje ovrhama preko odvjetničkih ureda ostala bez mogućnosti planiranja poslovnih prihoda, stabilnog poslovanja i bez mogućnosti ispunjenja programskih obaveza na temelju ugovora HRT-a s Vladom.

Prema prvim procjenama aktualne Uprave, HRT bi za 'utjerivanje' dugova preko ovrha morao angažirati – odnosno stalno zaposliti oko sedamdeset pravnika na području cijele Hrvatske što bi u početnoj fazi 'izbilo' iz proračuna HRT-a najmanje 50 milijuna kuna namijenjenih programu i produkciji. Osim toga, bilo bi nemoguće donositi financijske i programske planove javne radiotelevizije jer bi do uhodavanja novog modela naplate dugovanja pala ukupna naplata pristojbe od građana koja trenutačno iznosi više od 90 posto, što je jedan od najvećih postotaka naplativosti pristojbe javnih medijskih servisa u Europi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Hvala MOSTU ! 1:0 za Most.

HTV je oruzje masovnog zaglupljivanja u rukama politicara.

Neprihvatljivo je da narod placa pretplatu za nesto sto je opasno za mentalno zdravlje gradjana.

Pretplatu treba ukinuti.

70 pravnika da na standardnom formularu mjenjaju ime i prezime. Zaposlite jednog programera da vam to automatizira nesposobni paraziti i sve riješeno. Ovo je standardno razmišljanje pravnika i pravosuđa. Jedan papir žvaću godinama.

New Report

Close