Priprema natječaj težak 1,7 mlrd. kn

Autor: Ante Pavić , 17. veljača 2014. u 22:00
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras/Goran Jakuš/PIXSELL

Do kraja godine raspisat će meganatječaj za proizvodnju, turizam i izvoz za male i srednje poduzetnike.

Očekujem da će program Poduzetnički impuls ove godine omogućiti investicije u ukupnom iznosu od 10 milijardi kuna te će otvoriti između pet i šest tisuća radnih mjesta, rekao je u ponedjeljak ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju tog programa.

Ove je godine za financiranje potpora iz programa izdvojeno 1,26 milijardi kuna, što je pola milijuna kuna više nego prošle godine. "Veći dio novca ne ulazi u deficit jer novac dolazi iz Europske unije, pa i neće biti znatnijega smanjenja poticaja iz proračuna", kazao je Maras. Stoga su se u Ministarstvu prvi put odlučili na povećanje horizontalnih potpora, na čemu EU temelji svoj sustav poticaja. "Smanjivanje sektorskih potpora trend je u EU, a i iz primjera Hrvatske mogli smo se uvjeruiti da je taj sektorski model potrošen i nije donio pretjerano zadovoljavaujće rezultate", rekao je Maras.   Poduzetnički impuls za 2014. sastoji se od četiriju programskih prioriteta.

Posrijedi su: jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt sa 248,1 milijuna kuna te lakši pristup financiranju sa 529,1 milijunom kuna. Maras je najavio da će do kraja godine biti raspisan najveći natječaj ikada raspisan u Hrvatskoj, vrijedan 1,7 milijardi kuna, namijenjen za proizvodnju, turizam i izvoz za male i srednje poduzetnike, a bit će otvoren dok se ne iskoristi sav predviđeni novac. Dodao je da je svjestan kritika zbog poticaja koji su preveliki za neke male poduzetnike, pa je najavio kako će Ministarstvo nastaviti podupirati mikortvrtke rezervirajući manje svote za njihove projekte.

Prijave za Poduzetnički impuls kreću 1. travnja kako bi, objasnio je Maras, poduzetnici imali dovoljno vremena na raspolaganju za kvalitetnu pripremu projekata. Komentirao je i na najavu poduzetnika Hrvoja Prpića da odlazi iz Hrvatske zbog negativnih iskustava s poreznicima i državnim službenicima te hrvatskim sudstvom. "Mogu ga samo pozvati da ostane jer ćemo napraviti sve što možemo da olakšamo poslovanje poduzetnicima. Kad je posrijedi inspekcija koja je napravila nadzor i napisala kaznu, ona radi po istim pravilima koja vrijede u cijeloj EU. Pravila poslovanja ista su u Hrvatskoj i bilo kojoj drugoj zemlji EU", zaključio je Maras.

Komentirajte prvi

New Report

Close