Prioriteti mreža trgovinskih komora i investicijski fond

Autor: Hassan Haidar Daib / VL , 17. rujan 2018. u 21:59
Kolinda Grabar Kitarović/Patrik Macek/PIXSELLL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Bukureštu prezentirala 11 hrvatskih projekata, od energetike i digitalne komunikacije do prometnog povezivanja.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je doputovala u Bukurešt, gdje se održava treći Summit lidera zemalja inicijative Tri mora koja povezuje 12 članica EU-a.

Summit je počeo poslovnim forumom u organizaciji gospodarskih komora država sudionica Inicijative. Ciljevi inicijative Tri mora u potpunosti su usklađeni s tri ključna strateška dokumenta Europske komisije: Energetskom strategijom 2030., Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta i Strategijom za promet 2050. Ključni ishod sastanka na vrhu u Bukureštu trebao bi biti definicija kratkog popisa konkretnih projekata.

 

12 članica

Europske unije povezalo se kroz inicijativu Tri mora

Svaka bi država trebala nominirati svoje projekte te po svakome uključiti najmanje tri države.  Hrvatska je priložila 11 projekata, od kojih su 3 iz područja energetike, 1 iz područja digitalne komunikacije i 7 iz područja prometnog povezivanja vrijednosti 1,782 milijardi eura. Ono što je za Hrvatsku od važnosti je potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju mreža trgovinskih komora pri inicijativi Tri mora kao i Pisma namjere o osnivanju investicijskog fonda jer će oni biti preduvjet za dobivanje novaca za projekte i njihovu realizaciju.

U govoru na Plenarnoj sjednici, hrvatska predsjednica između ostalog je kazala:  "Drago mi je što smo se, kao dio našeg trećeg sastanka u Bukureštu, prvi put okupili na poslovnom forumu. Poslovni sektor je temelj svih razvijenih gospodarstava i moramo izgraditi našu budućnost i razvoj na ovom sektoru. Zato sam zadovoljna što je ovaj Forum prepoznao ulogu poslovnog sektora kao ključnog partnera za uspjeh i dugoročnu održivost inicijative. Posebno je pohvalno potpisivanje zajedničke izjave o uspostavi Inicijative za inovacije na tri morske gospodarske komore, jer će olakšati nastavak i snažan angažman poslovnog sektora koji je započeo u Dubrovniku 2016. – kada je inicijativa formalno pokrenuta – kojom je prilikom pet gospodarskih komora potpisalo Zajedničku izjavu o promicanju suradnje". 

Američki predsjednik Donald Trump poslao je poruku sudionicima Summita, potvrđujući američku potporu razvoju energetske, prometne i digitalne infrastrukture na području između Jadrana, Baltika i Crnog mora. "SAD će ostati snažan saveznik i partner te inicijative", istaknuo je Trump poručujući kako "SAD ostaje ponosan partner u tim naporima kroz izvoz ukapljenog plina toj strateški važnoj regiji i kroz sudjelovanje američkih kompanija na poslovnom forumu inicijative Tri mora".

Komentirajte prvi

New Report

Close