‘Prijedlog Zakona ugrožava 200.000 bivših pušača i zatvara 500 radnih mjesta’

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2017. u 11:01
FOTO: Press

Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju (cigarete, biljni proizvodi i vodene lule) i onih odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda.

Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM, reagirala je na vladin prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji je u četvrtak upućen u Sabor. Smatraju da on izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačava osobne isparivače i duhanske proizvode čime bi se, tvrde, oko 200.000 bivših pušača moglo vratiti cigareti, a zatvoriti preko 500 radnih mjesta u Hrvatskoj.

"Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju (cigarete, biljni proizvodi i vodene lule) i onih odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Isti zakonski tretman ovih proizvoda, naveden u prijedlogu zakona, implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje za što nema znanstvenog uporišta.

Ograničenje pušenja u Europi ima za cilj zaštititi nepušače od izloženosti štetnim tvarima duhanskog dima pa se postavlja pitanje što bi bio cilj hrvatske zabrane parenja.

Usvoji li Sabor ovaj zakon stvorit će se u Hrvatskoj crno tržište i po zdravlje opasna kućna radinost jer će zatvaranjem malobrojnih specijaliziranih trgovina korisnici fizički ostati bez proizvoda. U Hrvatskoj je 2015. bilo više od 100.000 korisnika elektroničkih cigareta, bivših pušača, podatak je Insituta Ivo Pilar. Danas ih je oko 200.000. Prihvati li Sabor vladin prijedlog o izjednačavanju štetnih duhanskih proizvoda i po zdravlje bezopasnih parilica, mnogi bivši pušači mogli bi se vratiti cigareti, dok će vrata odvikavanja za ostale zauvijek biti zatvorena", stoji u reagiranju.

Udruga također upozorava da će istovremeno će više od 500 osoba zaposlenih u ovom sektoru ostati bez posla, što će dodatno pogoršati tešku socijalnu situaciju u zemlji, a povećati profit duhanskoj industriji.

"Povjerenstvo za izradu ovog zakona ignoriralo je mišljenje vodećih zdravstvenih stručnjaka poput dr. Ognjena Brborovića i rezultate uglednih svjetskih istraživanja poput Public Health England koje pokazuje kako su osobni isparivači 95 posto manje štetni od cigarete, u istom rangu kao i medicinski priznati proizvodi za odvikavanje: nikotinske žvakaće gume i flasteri. Štoviše, prestižni Royal College of Physician daje naputak liječnicima da preporučuju isparivače kao sredstvo odvikavanja od pušenja.

Hrvatska, koja je u procesu usklađivanja zakonodavstva s onim EU-a, ovim prijedlogom odlazi iznad europske Direktive o duhanskim proizvodima. Ovako loše napisan prijedlog zakona zanemaruje sve negativne posljedice koje će nastati usvoji li ga Sabor.

Pozivamo stoga javnost, saborske zastupnike i sve zainteresirane strane na odbacivanje ovog prijedloga te izradu ozbiljnog i kvalitetnog nacrta. Nacrta zakona koji će brinuti o bivšim pušačima i sačuvati radna mjesta u Hrvatskoj, a istovremeno biti u skladu s europskim zakonodavstvom", zaključuju.

Komentari (9)
Pogledajte sve


puši, ali doma. i kruh jedeš doma. slobodno truješ svoju dječicu, ali tuđu nećeš više.

***ja sam nepušač, a ti imaš opće bar 10 godina? ne govorimo o dimu cigarete nego bezobrazluku tzv. liberalnih država koje prodavaju neki proizvod, a konzumaciju bi htjeli praktički zabraniti… idući korak je da doneseš novce blagajnici u trgovini i odeš van bez ičega, ali joj svaki put ostaviš 100 kuna…ako je prodaja droge zabranjena, onda je i konzumacija(a kod tzv liberalnih nije) i to je logično i nije sporno, međutim ako je nešto u slobodnoj prodaji onda nemaš nikakvih osnova zabranjivat kupnju i konzumaciju…ako ti je to preteško shvatiti onda zamoli tatu da ti objasni

puši, ali doma. i kruh jedeš doma. slobodno truješ svoju dječicu, ali tuđu nećeš više.


DemiZon,prijatelju,pušimo mi i kada ne pušimo,svaki dan od države i njenih nebuloznih nameta koje mi plaćamo kao ovce.Ja sam pušač,ali sam za to da država zatvori sve firme u RH koje proizvode cigarete,duhan,el.cigarete,i sve što je tome slično.Ali to se nikada neće desiti jer pojedinci u politici imaju strašnu korist od prodaje i dobiti na duhan.Misliš da je bivši predsjednik mesić za badava otvorio novu tvornicu TDR-a u Kanfanaru, đabe.Jako dobro je on to naplatio,smeće jedno.Neka dignu cijenu kutijice na barem 50 kuna,pa neka puši tko može,kao i duhan.Pušenje je odvratna ovisnost koju i ja konzumiram.A dobro znam koliko mi šteti,meni i mojoj okolini koji nisu pušaći.Ovdje država mora žestoko reagirati,a ne gledati samo svoju veliku korist.To će biti,nikada.Sami se moramo riješiti toga zla.Ovakvo crkajemo od cigareta kao muhe.Pozdrav svima koji su prestali pušiti.

***bobozek, duhan je ljekovita biljka, a današnje cigarete veze nemaju s duhanom…no problem je drugačiji, ovdje država masno zarađuje na nametima za štetne cigarete(koje veze nemaju s duhanom) dozvoljava kupnju na svakom koraku, ali drastično otežava ili zabranjuje konzumaciju onog što kupiš… kaj je iduće na redu? smjeli budemo kupiti kruh, a jesti ga samo skrivečki doma u podrumu?

hahah “zakon ugrožava bivše pušače”. Pa vi u Poslovnom dajete sve od sebe da postanete vjerodostojniji od Fox Newsa.

New Report

Close