Priča se o iseljavanju, umjesto zaposlenosti

Autor: Ana Blašković , 04. prosinac 2017. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić/Igor Šoban/PIXSELL

Ostane li stopa zaposlenosti na 56%, prijeti nam zaostajanje za drugima.

Najveći problem Hrvatske je neiskorišteni radni potencijal bjelodan u poraznoj činjenici da stopa zaposlenosti doseže tek 56 do 57 posto, ustvrdio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

"Ako ne podignemo stopu participacije radne snage na tržištu rada i stopu zaposlenosti, bit ćemo najvjerojatnije osuđeni na zaostajanje za usporedivim zemljama", upozorio je guverner na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski rast u EU: Dobrobiti za Hrvatsku" u organizaciji HNB-a i zagrebačkog Predstavništva EK.

Vujčić je mišljenja da se o niskoj zaposlenosti priča premalo, za razliku od iseljavanja koje, po njemu, ne predstavlja ništa neobično u usporedbi s ostalim članicama nakon njihovog ulaska u EU.

S konferencije je odaslana poruka da je bolja iskoristivost fondova nužna pretpostavka rasta. Apsorpcija doseže 1,2 posto BDP-a, a po projekcijama HNB-a to će intenzivirati iako povlačenje može biti još bolje i veće.  Konvergencija prema europskom gospodarstvu je spora, no u slučaju pametnog korištenja fondova Hrvatska može lakše i brže proći kroz 'dolinu političke smrti' i provesti nužne reforme, zaključila je zastupnica Europskom parlamentu Ivana Maletić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close