Premijer Orešković vraća forum koji je Vrdoljak obustavio 2013.

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2016. u 07:42
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Njemačka nam je za ovu godinu glavna target-destinacija, kaže Damir Novinić iz Agencije za investicije.

Najava njemačke kancelarke Angele Merkel da će se promptno formirati poseban "task force" koji bi za manje od dva tjedna sastao kako bi razmotrili mogućnosti poboljšanja gospodarskih odnosa s Hrvatskom dočekana je s velikim zanimanjem u Hrvatskoj.  

No, kako pojašnjavaju iz Vlade i njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, nije riječ o novosti nego o radnim  skupinama koje su ustaljen komunikacijski kanal i sastaju se u pravilu jedanput godišnje kako bi dvije zemlje razmotrile bilateralne odnose u gospodarstvu. U razgovoru za Hrvatski radio ministar vanjskih Miro Kovač istaknuo je da je ta tema malo preuveličana, jer je riječ o operativnom tijelu koje na razini visokih službenika u resornim ministarstvima prati među ostalim realizaciju njemačkih investicijskih projekata u Hrvatskoj.

 

2,56milijardi

eura iznos je njemačkih ulaganja u Hrvatsku

Kovač je otkrio i kako je upravo on i zaslužan za osnivanje "task forcea" još 2010. Daleko važnijim od toga, pak, Kovač vidi oživljavanje hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma, čije je održavanje najavljeno u drugoj polovici godine. Riječ je o skupovima na kojima su se uz predstavnike Vlada, ministarstava i institucija susretali i gospodarstvenici dviju zemalja.  Tu je praksu prekinuo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a posljednji je puta forum održan u Zagrebu nekoliko mjeseci uoči hrvatskog ulaska u EU 2013.

Na obnovljenom forumu očekuje se da Vlada Tihomira Oreškovića pokaže ozbiljnost u uvođenju stabilnijeg okruženja za poslovanje u Hrvatskoj, što je godinama bio zahtjev od njemačkih ulagača. Njemačka je s 2,56 milijardi eura treći ulagač u Hrvatsku, a prva je na listi vanjskotrgovinskih partnera. No, ima potencijala za jaču suradnju: Kovač ističe primjer Slovenije, koja s upola manje stanovnika s Njemačkom ima tri puta razvijenije gospodarske odnose od nas.

U razgovoru za Deutsche Welle premijer Orešković izdvojio je tri sektora u kojima vidi mogućnost novih njemačkih ulaganja u Hrvatsku – energetiku, infrastrukturu i IT-sektor. Na koje točno projekte i investitore Orešković cilja, nije poznato, jer posljednjih godina pokazuje se da njemački investitori u Hrvatskoj najviše ulažu u manje projekte u industriji, te u trgovini i turizmu. No, da se na Njemačku ozbiljno računa u privlačenju ulaganja, potvrđuje i šef Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić: "Njemačka nam je za ovu godinu glavna target-destinacija, već smo dogovorili predstavljanje mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj na tri lokacije u Njemačkoj", ističe Novinić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nažalost bilo je priče o proizvodnji Audi vozila za blisko istočno tržište u Rijeci i Ford-a u Splitu, ali od toga, baš zbog miješanje politike, nije bilo ništa. Po nekim saznanjima u oba slučaja su naši političari zahtijevali da proizvodnja bude u Zagrebu, a pomorski gradovi su bili interesantni baš zbog izvoza. Audi je zbog toga završio u Mađarskoj koja je vjerojatno bila povoljnija i jednostavnija što se tiče administrativnih prepreka, a mislim da je i Ford tamo završio.

Zašto bi izgradili tvornicu u Hrvatskoj!? Prije par godina je BMW je tražio grad za gradnju tvornice i javilo se više od 1000 gradova!?

Nijemci su dobri investitori jer imaju novac i tehnologiju. Postavljam pitanje zašto Nijemci nisu izgradili neku tvornicu automobila u Hrvatskoj? Imaju Mercedes, BMW, Audi, Opel, Volkswagen, Ford ali ne pada im na pamet da te brendove bar djelimično prebace u Hrvatsku. Ima nekih pogona koji proizvode dijelove i Nijemci će te dijelove kupovati dok im odgovara kvaliteta i cijena.
Razlog je što je poslovanje privrednih subjekata u Hrvatskoj jezivo teško. PDV je visok. Porezi su visoki i stalno se povećavaju. Državna administracija je glomazna, spora i korumpirana. Političari su nestručni i korumpirani. Sudstvo je sporo i korumpirano. Svi bježe od takve države.

New Report

Close