Prema otvorenosti proračuna, Hrvatska je gora od Bangladeša i Ugande

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Za Hrvatsku indeks otvorenosti proračuna iznosi 53 od maksimalno mogućih 100 bodova, što je pogoršanje za osam bodova u odnosu na indeks objavljen 2012.

Neprofitna organizacija International Budget Partnership (IBP) objavila je u četvrtak Indeks otvorenosti proračuna za 2015. godinu. Za Hrvatsku taj Indeks iznosi 53 od mogućih 100 bodova, što nažalost predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodno istraživanje iz 2012. i ukazuje kako je neophodno poboljšati kvalitetu i dostupnost podataka o državnom proračunu.

Prema osvrtu Instituta za javne financije, Hrvatska po otvorenosti proračuna, odnosno količini informacija koje građani imaju o tome kako se troši njihov novac, našla iza zemalja poput Bangladeša, Papue Nove Gvineje, Ugande i Kirgistana.

To znači da građanima nije dostupno dovoljno informacija koje bi im omogućile da kvalitetno nadziru trošenje novca iz državnog proračuna i da Vladu mogu držati odgovornom za politike koje provodi.

 

Komentari (2)
 • Pero7
  Pero7 7:44 11.9.2015.

  "Prema osvrtu Instituta za javne financije, Hrvatska po otvorenosti proračuna, odnosno količini informacija koje građani imaju o tome kako se troši njihov novac, našla iza zemalja poput Bangladeša, Papue Nove Gvineje, Ugande i Kirgistana.

  To znači da građanima nije dostupno dovoljno informacija koje bi im omogućile da kvalitetno nadziru trošenje novca iz državnog proračuna i da Vladu mogu držati odgovornom za politike koje provodi."

  Samo možemo doznati za hrpu predizbornih laži.

 • Moller
  Moller 15:53 10.9.2015.

  to Mileeeeeeeeeeeeeee, vidi koliko ih je još ispod nas, njih treba dostići

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve