Predstavljeni projekti HE Senj i HE Kosinj, ali ne zna se točan početak radova

Autor: Agencija VLM , 07. veljača 2013. u 17:23
Kosinj (Zeljko Mršić/PIXSELL)

Sama odluka o gradnji ne ovisi samo u HEP-u nego i o drugim parametrima koji su izvan naše nadležnosti, kazao je voditelj Studije utjecaja na okoliš iz HEP-a.

Niti jedan od dvojice predstavnika HEP-a, koji su danas pred ličko-senjskim županom te načelnicima i gradonačelnicima, predstavili projekt izgradnje hidroelektrana Senj II i Kosinj II, nisu željeli najaviti točan početak dugo iščekivanih radova.

Projet vrijedan 600 milijuna eura, ističu, donosi samo dobro za županiju, ali i za Hrvatsku.

– Problemi za lokalnu zajednicu postoje, ne mislim za općine i gradove, postoje za razmještanje jednog djela naselja, ali gledajmo drugu, vedriju, optimističniju stranu. To je da kosinjska dolina više ne poplavljuje, gledajmo riješenje vodoopskrbe prostora županije, gledajmo da Otočac više neće biti u mogućnosti zatajanja jedne cijevi do Senja da poplavi pola grada, gledajmo bolje stvari, poticaj lokalnoj zajednici, zapošljavanje cjelokupne građevinske operative, novo zapošljavanje i gledajmo ono što je cilj, ne samo nama u županiji nego i HEP-u i cijeloj Hrvatskoj, a to je da država postane samostalna što se tiče proizvodnje električne energije, a pogotovo iz obnovljivih izvora, istaknuo je žuoan Milan Jurković.

Vedran Jurić, direktor sektora za strategiju, planiranje, investicije i korporativni razvoj u HEP-u kazao je da će svi stanovnici Kosinja, koji će zbog izgradnje akumulacijskog jezera biti iseljeni, biti obeštećeni.

– To su najvećim djelom pravna pitanja. Naravno, preduvjet za realizaciju projekta prema zakonima RH jest riješiti sve u okviru pravnih procedura. Vjerujem da će se ljudima omogućiti pravična i pravedna kompenzacija za njihov status koji će biti promijenjen.  HEP nije ministrastvo niti je lokalna samopuprava. Mi ćemo kao korisnik toga prostora i glavni investitor projekta pomoći da se ta pitanja riješe koliko je u ovlasti HEP-a.

– Sama odluka o gradnji ne ovisi samo u HEP-u nego i o drugim parametrima koji su izvan naše nadležnosti. Riječ je o upravnom postupku, riješenju ministarstva zaštite okoliša, o prihvatljivosti zahvata za okoliš nakon čega mi tek možemo podnijeti zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. HEP će intenzivno raditi na studiji utjecaja na okoliš, informirat ćemo javnost u ovoj preliminarnoj fazi kao čin dobre volje prema lokalnoj zajednici kako bi bili pravovremeno upoznati, kazao je Dražen Lovrić, voditelj Studije utjecaja na okoliš iz HEP-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svake godine na desetke projekata i obečanja,a na kraju godine neostvaren ni jedan. Tako će vjerovatno i ovaj završiti.

New Report

Close