Predložena naknada za obnovljive izvore od 7,5 lipa

Autor: Darko Bičak , 20. ožujak 2017. u 22:00
Prijedlog ide u javnu raspravu/FOTOLIA

Zbog sve većeg udjela OIE u energetskom sustavu, nužno je namaknuti novac za subvencije.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u javnu raspravu uputilo prijedlog da naknada za obnovljive izvore energije poraste sa sadašnjih 3,5 lipe po kilovatu na 7,5 lipa.  

Naknadu plaćaju svi kupci električne energije, a ona služi za subvencioniranje otkupa struje iz obnovljivih izvora energije (OIE). Kako udio OIE-a sve više raste, već je krajem prošle godine bilo jasno da će se naknada morati znatno povećati, a upitan je bio i model naplate jer novi Zakon o OIE predviđa da se naknada prevaljuje na opskrbljivače, a koji bi onda tu razliku prevalili na krajnje kupce.  Zakon je trebao stupiti na snagu početkom ove godine, a zbog lobiranja opskrbljivača koji su tvrdili da će zbog toga podnijeti značajne gubite, a cijena struje će znatno poskupiti, Vlada je odgodila njegovu primjenu na godinu dana.

Iako je zadržan postojeći model obračuna naknade za OIE, bilo je već tada jasno da se ona mora dizati. Kalkuliralo se s iznosom od šest do čak 13 lipa. Za sad nije jasno kad bi točno obračun nove razine naknade trebao stupiti na snagu, no za očekivati je da to neće biti prije lokalnih izbora u svibnju. Prema postojećem obračunu, prosječno kućanstvo s potrošenih 250 kWh struje mjesečno plaćaju nešto manje od 10 kuna naknade za OIE, a što bi se sada povećalo na nešto više od 21 kune. Pozitivno je jedino što će građani u konačnici plaćati nešto manju naknadu zbog ovogodišnje porezne reforme kojom je PDV na struju smanjen 13 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close