Prazne vojne nekretnine za državu su preskupe

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2013. u 10:08
Bivsa vojarna Sepurine pored mjesta Zaton kod Zadra. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Očekuje se da će vojne nekretnine nakon donošenja novog Zakona puno brže predavati lokalnoj samoupravi,

Novi Zakon o porezu na nekretnine donosi promjene za vojarne bivše JNA, a koje su u vlasništvu Ministarstva obrane, odnosno RH, piše Slobodna Dalmacija. Ministar financija Slavko Linić najavio je da će i država plaćati porez na zapuštene i neiskorištene nekretnine, a to bi moglo mnogim gradovima i općinama na čijem se području nalaze bivše vojarne donijeti olakšanje.

Za očekivati je da država ne želi plaćati porez na nefunkcionalne prostore pa da će te nekretnine nakon donošenja spomenutog zakona puno brže predavati lokalnoj samoupravi, bilo na korištenje ili, pak, u vlasništvo, piše Slobodna.

Samo je na šibenskom području je dvadesetak vojnih nekretnina koje zauzimaju tisuće četvornih metara prostora, a koje su proglašene neperspektivnim za MORH. Od Agencije za upravljanje državnom imovinom, Grad Šibenik je dobio na privremeno korištenje i upravljanje nekoliko vojarni. Za ostale vojne nekretnine Grad se tek treba izboriti, a većina ih je, s odgovarajućim namjenama, obuhvaćena GUP-om, odnosno Prostornim planom uređenja grada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close