Posao desetljeća: PPD u Luku Ploče dovodi Vitol Grupu i američki UNP

Autor: Marija Brnić , 03. kolovoz 2015. u 07:30
Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave PPD-a/Ivo Čagalj/PIXSELL

Suradnja se odnosi na razvoj terminala za ukapljeni naftni plin i terminala za naftne derivate u Luci Ploče.

Geostrateški položaj Hrvatske ponovno dobiva na važnosti, a ozbiljni "igrači" to su već prepoznali. Brzorastuća hrvatska tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) za svoje projekte gradnje terminala za ukapljeni naftni plin i terminala za naftne derivate u Pločama procijenjene vrijednosti 125 milijuna eura, osigurala je jakog partnera Vitol Grupu, jednog od vodećeg svjetskih energetskih trgovaca.

S Vitolovom tvrtkom specijaliziranom za skladištenje i upravljanje terminalima VTTI, u kojoj je suvlasnik vodeća malezijska brodarska kompanija MISC, PPD je, kako saznajemo, potpisao memorandum razumijevanja za razvoj ova dva terminala za skladištenje i pretovar veličine 273 tisuće kubnih metara. Taj suradnja omogućit će prije svega nabavu naftnih derivata i UNP-a iz različitih izvora. Dosad se, naime, Hrvatska, kao i zemlje jugoistočne Europe, oslanjala prioritetno na UNP iz Rusije i zemalja bišeg Sovjetskog saveza, no ovim projektom otvara mogućnost dobave morskim putem. Trenutno je samo jedan terminal UNP-a na našoj strani Jadrana, u Albaniji, i pokriva tamošnje potrebe, dok je na talijanskoj strani samo jedan, i to na krajnjem jugu u Brindisiju.

 

125milijuna

eura vrijedna je investicija u terminale za UNP i derivate

Terminali u Pločama ulaskom Vitola u priču, otvorit će i mogućnost za ulazak alžirskog i američkog UNP-a na hrvatsko, ali i tržište susjednih zemalja, od Slovenije, BiH, Srbije do Makedonije i Albanije. Ostaje, naravno, otvoren i prostor za dobavu iz Rusije brodovima, no ono što je za tržište ovim projektom u Pločama osigurano jest stabilna nabava i sigurnost opskrbe, budući da je dosad roba uglavnom nabavljana pravcima preko Ukrajine što danas ne pruža sigurnost. Prisutnost američkog i alžirskog UNP-a na tržištu se promatra i kao skok u kvaliteti, budući da je znatno kvalitetniji nego energent koji se trenutno koristi na regionalnom tržištu. Osim toga, više izvora znače i veću konkurenciju, što povlači i povoljnije cijene za krajnje potrošače.

Službeni dogovor između Vitola i njegove tvrtke VTTI s PPD-om, prema dostupnim informacijama, obuhvaća zajedničko investiranje u terminal, pri čemu je PPD partner koji osigurava sve potrebne dozvole i lokalnu snagu na tržištu, dok je VTTI partner koji ima financijsku snagu, unosi know-how upravljanja terminalom i pretpostavljamo preko Vitola osigurava robu koja će kroz to skladište fluktuirati. PPD je koncem prošle godine potpisao dva podkoncesijska ugovora; za UNP terminal te za terminal tekućih tereta. Već u prosincu započeli su i radovi na terminalu za UNP, koji su vrlo kompleksni, a za koji je potrebno najprije provesti stabilizaciju terena.

 

273tisuće

kubnih metara kapacitet je oba terminala koji će graditi PPD i VTTI

Taj posao je u tijeku, a procjene su da bi najduže kroz sedam-osam mjeseci mogli okončati, te da bi sredinom 2017. terminal za UNP mogao biti u funkciji. Gradnja terminala za naftne derivate odvijat će se nešto brže, a dovršetak prve faze je planiran potkraj iduće godine. No, financiranje projekta kojim Luka Ploče dobiva poziciju na globalnoj energetskoj karti ovime je osigurano. Inače, osim skladišnih kapaciteta, PPD s Lukom Ploče i partnerima realizira i gradnju dvije termoelektrane na biomasu, svaka vrijednosti 20 milijuna eura, a trenutno se u Luci Ploče realizira i investicija Lučke uprave koju je poduprla Svjetska banka sa 110 milijuna eura u obnovu kapaciteta i transportnu povezanost. Ploče su tako postale područje na kojem se trenutno u Hrvatskoj realiziraju najveća ulaganja, jer samo ovi projekti teški su preko 250 milijuna eura.

PPD je osim ovog investicijskog ciklusa proljetos preuzeo i većinski udjel u tvrtki Adria transport (sada PPD Transport), dosad prvom domaćem alternativnom operateru željezničkog prometa, čime se stvara pretpostavka za iskorak tvrtke u sektor logističkog biznisa. Koliko snažnog partnera u Ploče i Hrvatsku, pa i jugoistočnu Europu dovodi PPD dovoljno govore i podaci o poslovanju kompanije – u prošloj godini Vitol Grupa je ostvarila prihode od 270 milijardi američkih dolara, prevezli su 268 milijuna tona sirove nafte i derivata, svakog dana prodaju više od 5 milijuna barela sirovina i derivata, a u svakom trenutku na moru plovi njihovih 200 brodova. VTTI, koji će svojim iskustvom na 11 terminala na pet kontinenata pomoći u realizaciji pločanskih terminala, također je jedna od brzorastućih kompanija u tom biznisu. U devet godina postojanja već je dosegnuo skladišne kapacitete od 8,7 milijuna kubnih metara.

VTTI

Ukupni prihodi 270 milijardi dolara
Vitol Grupa lani je prevezla 268 milijuna tona sirove nafte i derivata, svakog dana prodaju 5 milijuna barela sirovina i derivata.

Suvlasnici VTTI-ja
U svibnju 2010. 50 posto VTTI-ja kupila je malezijska brodarska kompanija MISC za 735 milijuna dolara

Vrijednost tvrtke
VTTI upravlja s 12 terminala na pet kontinenata, s ukupnim kapacitetom od oko 8,7 milijuna kubnih metara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close