PPD obnavlja zagrebačku ‘Zaraznu’ za 41 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 08. srpanj 2016. u 11:58
Uštedjet će se 47% na energetskoj potrošnji/ Goran Jakuš/PIXSELL

Plinarska tvrtka iz Vukovara bavi se i energetskom obnovom zgrada koje financira vlastitim novcem, a naručitelj im dug plaća iz ostvarenih energetskih ušteda. Radovi na klinici trebali bi početi za tri do četiri mjeseca.

Prvo plinarsko društvo (PPD) dobilo je ugovor za energetsku obnovu zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u vrijednosti 41,3 milijuna kuna. Kako je rečeno prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora u Zagrebu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 40 posto iznosa, a ostatak će riješiti  investitor kroz ESCO model prema kojem će bolnica investiciju financirati iz ostvarenih energetskih ušteda.

Izmjerena potrošnja u bolnici iznosi 8 milijuna kWh/godišnje odnosno 3,5 milijuna kuna, a energetskom obnovom uštedjet će se 47 posto. Očekuje se da će izrada projektne dokumentacije potrajati 3 do 4 mjeseca, a nakon toga kreću i građevinski radovi. Ministar zdravlja Dario Nakić istaknuo je da u kliniku 20-tak godina nije bilo značajnijeg ulaganja te da je cilj da se ovim projektom poboljšaju uvjeti rada liječničkog osoblja, ali i kvaliteta usluge i smještaja samih pacijenata.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kaže da je energetska obnova jedna od najvažnijih aktivnosti koja se trenutno provodi u Ministarstvu graditeljstva. Izrazio je zadovoljstvo što je ministar Nakić prepoznao te projekte i što se klinika "Fran Mihaljević" javila na natječaj za energetsku obnovu. Pozvao je sve ravnatelje bolnica, škola i drugih javnih institucija da prate natječaje i na njih se javljaju, jer sredstava za obnovu ima, do 2020. samo iz EU fondova oko 300 milijuna eura. U Hrvatskoj je po ESCO modelu ugovoreno, ili se ugovara, 20 projekata s 90-ak zgrada ukupne vrijednosti radova od 800 milijuna kuna.

Kredit HDZ-u

Reakcija Pavla Vujnovca
Prvo plinarko društvo (PPD) u četvrtak je odbacilo medijske interpretacije da je njegov vlasnik Pavao Vujnovac putem medija tražio povrat novca posuđenog HDZ-u te tvrdnje o sumnjivoj vlasničkoj strukturi i porijeklu novca tvrtke, poručivši kako posluje zakonito i transparentno. Vujnovac kaže da je samo dao istiniti odgovor na konkretno pitanje o dugovanju. Dodaje da je vlasništvo PPD-a transparentno i lako provjerljivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close