Potrošnja u siječnju porasla blagih 0,1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2014. u 13:23
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u siječnju promet u trgovini na malo porastao 0,1 posto na godišnjoj razini.

U Hrvatskoj je u siječnju promet u trgovini na malo porastao 0,1 posto na godišnjoj razini, što je bolji podatak nego što se očekivalo, no tek blagi rast pokazuje da je domaća potrošnja još uvijek slaba.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno ojačao za 0,9, a realno za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u siječnju za 0,8 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad, i to u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

No, tek blagi rast potrošnje, nakon oštrog, 1,2-postotnog pada u prosincu prošle godine, pokazuje da je maloprodaja i dalje slaba.

„Pozitivna godišnja stopa rasta u siječnju vjerojatno je posljedica niske baze, s obzirom da je u lanjskom siječnju trgovina na malo realno pala 6,7 posto na godišnjoj razini, te redovitih sezonskih sniženja“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Zbog visoke nezaposlenosti, smanjenja kupovne moći kućanstava, razduživanja stanovništva i stagnacije plaća, oporavak potrošnje ne očekuju tako skoro.

„Produženje negativnih kretanja na tržištu rada, kao i povećana neizvjesnost oko budućih primanja, i u ovoj će godini poticati građane na sustezanje od potrošnje. Značajnije promjene u kretanju domaće potražnje ne očekujemo, s obzirom na usporavanje, ali ipak nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, na daljnji pad raspoloživog dohotka te daljnje razduživanje privatnog sektora. Ozbiljnije pozitivne pomake u maloprodaji ne možemo očekivati dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close