Potrošnja u Hrvatskoj porasla 18. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2016. u 13:01
Foto: Thinkstock

U siječnju je promet u trgovini na malo porastao 18. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno otkada DZS vodi te podatke.

U Hrvatskoj je u siječnju promet u trgovini na malo realno porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja, ali već 18. mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak prvu procjenu prema kojoj je u siječnju promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 1,6 posto dok je realno porastao za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 4,8 posto, najviše od rujna 2007. godine, te nešto sporiji rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u siječnju za 3,2 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2 do 4,2 posto.

U siječnju je promet u trgovini na malo porastao 18. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno otkada DZS vodi te podatke.

‘U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo, na što ukazuju pokazatelji iz ankete o pouzdanju potrošača. Osim toga, pozitivnom utjecaju na promet u trgovini na malo zasigurno će pridonijeti ranija turistička predsezona (uskrsni blagdani) te nastavak izostanka inflatornih pritisaka’, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Upozoravaju, međutim, da će značajniji rast biti ograničen unutarnjim strukturnim problemima, posebice stanjem na tržištu rada, koje se odražava kroz nisku zaposlenost i slabu kupovnu moć stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close