Postoje institucije na koje se mikro poduzetnici još uvijek mogu osloniti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. prosinac 2016. u 13:37
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Poduzetnici nerijetko još uvijek ne raspolažu s adekvatnim informacijama niti znaju kako njihovi kupci posluju, prate li ih banke u njihovom poslovanju, jesu li investirali u prave stvari i financirali ih na pravi način.

Viši specijalist za kreditno osiguranje iz najvećeg kreditnog osiguravatelja u Jugoistočnoj Europi SID-a (Prva kreditna zavarovalnica), Luka Antunović, u Čakovcu je na Agro uzletu predstavio prednosti B2B kreditnog osiguranja. Ovaj jednostavni alat namijenjen je za rast prodaje u kojem se održivost poslovanja pojedinog subjekta jamči sigurnošću kreditnih osiguravatelja koji će omogućiti da do zatvaranja poslovanja – ne dođe. Pokazalo se važnim otvoriti i temu naplate potraživanja, kao i kreditnih rizicima koji uvelike opterećuju poslovanje i time stvaraju dodatne troškove. Naime, poduzetnici nerijetko još uvijek ne raspolažu s adekvatnim informacijama niti znaju kako njihovi kupci posluju, prate li ih banke u njihovom poslovanju, jesu li investirali u prave stvari i financirali ih na pravi način. U takvim okolnostima izloženosti tržišnim i makroekonomskim izazovima važno je osigurati svako poslovanje, poručio je Antunović, dodavši da je najpoželjniji ishod uspješno zaključenje posla i naplata dugovanja. „Nerijetko se dogodi da zbog insolventnosti kupac nije u mogućnosti isplatiti ugovorena sredstva. U takvim trenucima osiguravajuća kuća vam uskače u pomoć i isplaćuje odštetu. Budućnost je nesigurna te je sve podložno promjeni, ali postoje institucije na koje se mikro poduzetnici još uvijek mogu osloniti. Ako se prave stvari rade na pravi način uspjeh ne bi trebao izostati“, poručio je Antunović.

Krešimir Kuterovac, direktor tvrtke INAGRA za razvoj poljoprivredne proizvodnje, s okupljenim je poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovcima u petak je održao interaktivnu radionicu na temu Nova generacija poljoprivrednika: poljoprivrednik-poduzetnik. Time je naglašena važnost poslovnog savjetovanja u poljoprivredi ili poljoprivrednog menadžmenta, koje se sastoji od različitih disciplina bilo da se radi o izradi dokumentacije za natječaje, istraživanje tržišta ili krizno upravljanje, a sve s ciljem dovođenja poslovanja na konkurentnu razinu. „Ukoliko na početku što jasnije definiramo ciljeve putovi ka njihovom ostvarenju bit će lakše prohodni i lakše ćemo doći na cilj, također ciljevi moraju biti ostvarivi uz razuman napor i realnom vremenskom okviru“, poručio je Kuterovac.

Iako je poljoprivreda složen, izazovan i zahtjevan posao, dodaje Kuterovac, na koji utječu raznovrsni vanjski čimbenici poput politike, klimatskih promjena, globalne ekonomske situacije i brojnih drugih, kvalitetnim upravljačkim modelima štete i rizici se mogu minimalizirati. Riječi je bilo i o mjerama te podmjerama Ruralnog razvoja, koje su detaljno pojašnjenje, kao i sama procedura prijave na iste. Tako je porukom da se inovacijama, investicijama i znanjem može doći do bolje poljoprivrede završena je prva interaktivna i edukativna radionica unutar novog modela Poslovnog dnevnika u kojem se veći naglasaka stavlja na razmjenu mišljenja i iskustava specifičnih za određeno podneblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close