Pošta podigla 40 milijuna kuna revolving kredita za likvidnost

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2015. u 13:17
U izboru između HPB-a, PBZ-a i Erstea, za revolving kredit izabran je PBZ/Goran Jakuš/PIXSELL

Novi kredit uzet je u svrhu pokrivanja neočekivanih novčanih izdataka, poručuju iz Hrvatske pošte.

Hrvatska pošta dobila je suglasnost nadzornog odbora za revolving kredit od 40 milijuna kuna.

Premda za manje od dvadesetak dana Pošti dospijeva 400 milijuna kuna (dijelom već refinanciranih) obveznica, iz te državne tvrtke poručuju da je novi kredit uzet u svrhu pokrivanja "neočekivanih novčanih izdataka", a novac za obveznice već je osiguran.

"Ovaj okvir se neće ni u kom slučaju koristiti za vraćanje obveznica. Od 400 milijuna kuna obveznica s dospijećem do 31. svibnja 2015., Hrvatska pošta je 300 milijuna kuna već refinancirala u studenom prošle godine sa novim dospijećem u studenom 2019. Sredstva za isplatu ostatka obveznica u iznosu od 100 milijuna kuna već su osigurana i bit će isplaćena u roku", kažu u Pošti.

Na godinu dana
Koji bi to bili neočekivani novčani izdaci, ili poremećaji u likvidnosti, u Pošti ne žele govoriti. Otkrivaju tek da novim aranžmanom imaju 40 milijuna kuna na raspolaganju u roku idućih godinu dana. "Nakon toga opet idemo na javni natječaj kojim osiguravamo transparentnost i najbolje kreditne uvjete. Kroz postupak javne nabave između tri banke, HPB-a, PBZ-a i Erstea, izabran je ovog puta PBZ", kaže glasnogovornica Jo Kempen.

Najviše CO-u
Od stotinjak milijuna kuna koliko joj ostaje za isplatiti ulagače u obveznice pri dospijeću krajem svibnja, Pošta će najviše, 16,5 milijuna kuna, isplatiti Croatia osiguranju kao najvećem pojedinačnom vjerovniku. S 12 milijuna kuna slijedi novčani fond HPB-a, banke u kojoj je HP u ime države formalno vlasnik više od četvrtine dionica, potom Slatinska banka s 10 milijuna kuna… Investitori, inače, još uvijek ne znaju kako je HP poslovao u 2014. Premda je zakonski rok istekao krajem travnja, na Zagrebačkoj burzi još se uvijek čeka godišnje izvješće te državne tvrtke čije dvije tranše obveznica tamo kotiraju .

Komentirajte prvi

New Report

Close