‘Posluša li Vlada MMF gurnut će nas niz liticu’

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2013. u 11:32
Ljubo Jurčić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

To će nas samo dublje gurnuti u recesiju i depresiju, a Vlada gubi svoju ulogu i posao, smatra Jurčić.

'Prijedlozi MMF-a potpuno su pogrešni ekonomski modeli, ali razumljivi sa stajališta MMF-a koji nastoji Hrvatsku knjigovodstveno dovesti u situaciju da može vraćati dugove koje ima prema članicama tog fonda', komentirao je preporuke MMF-a ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić za Slobodnu Dalmaciju.

'Vlada mora imati aktivnu politiku dizanja proizvodnje i dohodaka. Kad bi se proizvodnja dignula za dva posto, mi ne bismo imali problema. Ali Vlada nema ni jednu takvu mjeru, a bude li slušala financijaše i MMF te provela mjere koje znače manju potrošnju i manju proizvodnju, gurnut će nas niz liticu. Mogu reći samo: Bože, čuvaj Hrvatsku.', dodao je. Podsjetimo, u  zaključnoj izjavi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Vladi se preporučuje podizanje dobi za umirovljenje na 67 godina, prekid indeksacija mirovina, odlučno rezanje troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacija bolničke mreže i ograničavanje izuzeća od participacije…

'To će nas samo dublje gurnuti u recesiju i depresiju, a Vlada gubi svoju ulogu i posao. Produljenje roka za umirovljenje sa 65 na 67 godina starosti začuđujuće je pogrešno i kontradiktorno jer mi nemamo problem nedostatka radne snage. Mi ne znamo gdje zaposliti mlade ljude. Dalje, smanjenjem mirovina smanjujete potrošnju, a time režete proizvodnju i gurate ljude u blokade i bankrot. Zdravstveni sektor ne treba smanjiti nego učiniti efikasnijim', kazao je Jurčić.

Komentari (12)
Pogledajte sve

“I najnoviji događaji su ponovo pokazali da racionalna argumentacija i dugoročno planiranje nisu pokretačke snage talijanskog društva”. Ovo je izjavio Thilo Sarazin za Italiju prije otprilike godinu dana.

Čovjek se pita da li ikoga zanima što je sve navedeno u posljednjem izvješću misije MMF-a od 25. veljače?! To su samo tri stranice. Pa što je loše ili krivo u izjavi da se podržava namjera Vlade da prekine indeksaciju privilegiranih mirovia? MMF je ne tako davno predlagao ukidanje privilegiranih mirovina. Ili u upozorenju da su izdaci a mirovine i zdravsvo neodrživi? Ili da je potrebno povratiti održivost vanjskog duga? Sjetite se koliko je sabornika iskoristilo Tomčićev patent umirovljenja na jedan dan da bi se dočepali saborske mirovine!? Koliko ljudi ostvaruje pravo na primanje plaće godinu dana (ili šest mjeseci) nakon prestanka radnog odnosa?

Očito da nitko u Hrvatskoj nama snage prekinuti praksu “Tko je jamio – jamio”. Pa dok ide – ide!

Što se tiče grčkog scenarija, kod njega je bitno to da će glavne odluke donositi Njemačka, a ne MMF. Bez njemačkog novca nema ničega i ništa ne ide. Zato je za periferne države eurozone glavni čovjek koji odlučuje Wolfgang Schuble, a ne Christine Lagarde. Kako li je samo “isprašio” Chrisinu Lagarde zbog pokušaja ublažavanja uvjeta pomoći Grčkoj! Hrvatska nije čak niti periferna članica eurozone pa će se te odluke onositi po kratkom postupku.

Zato sam naveo citat Thila Sarazina kojeg je nedavno nadmašio Pehr Steinbrueck (bivši ministar financija, sada kandidat SPD-a za kancelara). On je javno izjavio da su izbori u Italiji na površinu izbacili “dva klauna”.

Što mislite, kako li će se Njemačka tek odnositi prema Hrvatskoj i što li ćemo mi sve morati čuti – i progutati? Pa mi ne možemo plaćati čak niti kamate na državni dug!!!!!!!!

Zna li itko (ili se još sjeća) što je to primarni suficit????

Nisu valjda sve ove europske zemlje, koje imaju armije nezaposlenih, glupe, pa da ne znaju, da samo rastom ekonomije mogu skloniti ljude s ulice. A sad dolazi ono bitno, kako?
Koji proizvodi, koja trzista, s kojim kapitalom, s kojim profilom uposlenih i s kakvim izgledima na uspjeh?
Sto se tice ovih, koji misle da na Hrvate jedva cekaju bilo gdje vani, mogu im samo reci – dobrodosli u EU, preko 20 milijuna nezaposlenih ceka vas i zele isto sto i vi!

jurčić se srozava sve dublje.

sad je počeo oponašati žvake sindikalista državnih službi da kako smanjenje potrošnje tih istih službenika ugrožava ekonomiju.

dakle ekonomija po njima ovisi o potrošnji službenika koji, svi to znamo, svoju plaću uopće ne zarade nego je dobiju na poklon, a pored njih privreda može skapati i to po jurčiću valjda neće nikog ugroziti, ta tamo je ionako stoka sitnog zuba.

oni i dalje kako papige repliciraju one tlapnje o porastu proizvodnje koji će onda riješiti sve.

bez proizvodnje nema ničega, ali više ni proizvodnja zlatnih poluga alkemijski dobivenih iz ovčijeg izmeta ne bi mogla financirati toliku administraciju i tolika mirovinska prava.

prema tome, potpuno je nevažno hoće li proizvodnja rasti onoliko ili ovoliko – koliko god da raste treba usporedo kresati reketarsku državnu upravu.

i podli sindikalistički i ini lupeži uvijek kad je riječ o kresanjima počnu skakati iza leđa profesorima, liječnicima, policajcima i vatrogascima.

naravno da ne treba kresati njih, nego ČINOVNIČKU NERADNIČKU RULJU i njima bliske reketare koji ništa ne rade i svi znaju da ništa ne rade.

Ljubo Jurčić ?
To je onaj mangup kolji je sa Slavkom Linićem prodao 25 % INE MOLu za siće od 505 miliona .
Nešto što vrijedi 5.000 miliona oni su prodali za 10 % vrijednosti .
Sandera su optužili za 10 miliona a Jurčića i Linića nitko ništa ne pita .
Kakve korisne savjete može Jurčić bilo komu nakon svega dati ?

New Report

Close