Poslodavci žele određivati ponudu na tržištu rada

Autor: Bernard Ivezić , 19. prosinac 2010. u 22:00

Završen nacrt prijedloga o kvalifikacijskom okviru koji će omogućiti da se neformalno stečeno znanje testira i prizna kao i akademsko, a HUP i HGK već se natječu tko će raditi analizu tržišta

Završen je nacrt prijedloga Uredbe o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji bi tijekom iduće godine trebao prerasti u zakon, doznaje Poslovni dnevnik. Mile Dželalija, voditelj stručnog vijeća za izradu HKO-a kaže da će ova reforma tvrtkama i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj otvoriti prostor da u iduće tri do četiri godine iz EU fondova na projektnoj bazi povuku oko 150 milijuna eura.

“Hrvatski kvalifikacijski okvir otvara put izradi registra kvalifikacija, zatim priznavanju internih programa edukacija kakve primjerice imaju Ericsson NT i Hrvatski telekom, te mogućnosti da se znanje stečeno iskustvom testira i prizna kao i ona stečena akademskim putem”, kaže Dželalija.U ovaj proces uključeni su Vlada, sindikati, Hrvatska udruga poslodavca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.Udruge poslodavaca se, kako neslužbeno doznajemo, već natječu koja će voditi jedinicu za analizu potreba tržišta rada s kojom bi Hrvatska prvi put dobila neovisno tijelo za procjenu potrebnih kapaciteta u obrazovanju.Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže da su oni upravo stoga inicirali pokretanje te jedinice kroz koju bi HUP, u svojstvu koordinatora, zajedno s drugim relevantnim partnerima sudjelovao u razvoju obrazovnog sustava.“Ovim Nacrtom bi poslodavci, u punom smislu te riječi postali partneri državi u obrazovnom procesu, što u Hrvatskoj dosad nikad nije bio slučaj”, zaključuje Majetić.

Obrazovanje

Ništa bez struke
Poslodavci će u novom sustavu obrazovanja biti nezaobilazni ističe Mile Dželalija. “Više nijedan obrazovni program usmjeren prema tržištu rada neće moći biti priznat ako ga neće podržati poslodavci”, kaže Dželalija te pojašnjava da je cilj da se za tržište obrazuju samo one profesije koje su stvarno potrebne. Iznimke bi bili programi koji idu prema nastavku obrazovanja ili kulturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close