Poskupljuje plin, ali nitko ne zna koliko

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2017. u 11:23
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Stvara se pretpostavka da od 2. travnja cijene plina skoče i da građani na svojim računima vide 15, 20, 25 posto veće iznose…

Izmjene Zakona o tržištu plina potaknule su u petak žestoku saborsku raspravu o cijeni plina, koja će, uvjeren je SDP-ov Gordan Maras, predloženim izmjenama porasti početkom travnja.

Kako piše Glas Slavonije, ukidanjem obveze proizvođačima da cjelokupnu proizvedenu količinu prirodnog plina plasiraju opskrbljivačima na području Hrvatske izmjene idu u smjeru djelomične liberalizacije tržišta plina. Ujedno se određuje novi model tržišta plina na način da će nadležno ministarstvo u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom i operatorom tržišta plina provoditi natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Zakonom se također uvodi obveza Vlade da osigura stabilnost opskrbe plinom kućanstava, kao i da odredi maksimalnu cijenu plina.

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, uvodno je objasnio kako je riječ o usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a, a SDP-ov zastupnik Gordan Maras ocijenio je da zakon ide u smjeru liberalizacije tržišta, što povlači i liberalizaciju cijena, a što SDP ne može prihvatiti. “Stvara se pretpostavka da od 2. travnja cijene plina skoče i da građani na svojim računima vide 15, 20, 25 posto veće iznose, što u sezoni grijanja znači 200 do 300 kuna veće račune za grijanje za sve one koji se griju na prirodni plin”, rekao je Maras.

Replicirao mu je Mostov Miro Bulj: “Prodali ste sve za Judine škude. Milijardu i 100 milijuna kuna hrvatski građani moraju platiti zbog vaše odluke, gospodine Maras. Iduće godine milijardu i pol, to odlazi u strane džepove; 2019. godine milijardu i 600 u strane džepove zbog poticaja vjetroelektranama”, rekao je Bulj.

Komentirajte prvi

New Report

Close