‘Porezna će ići savjetodavno prema poduzetniku’

Autor: Poslovni.hr/HRT , 06. studeni 2014. u 10:59
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi, Boris Lalovac istaknuo je kako on donosi potpuno drukčiji odnos države prema poduzetnicima.

Na početku današnje sjednice Vlade potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je konačni prijedlog zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, javlja HRT.

Rekao je kako mu je cilj uvesti novu pravednost u raspodjeli državnog novca jedinicama lokalne samouprave. Ovim izmjenama proširit će se broj jedinica koje će dobivati državna sredstva. Naglasio je kako trenutačno sto jedinica lokalne samouprave čiji je indeks razvijenosti ispod 75 posto ni na koji način ne participira u državnoj pomoći.

Ovaj zakon donosi duboke promjene koje će na neki način biti kompenzacija lokalnim jedinicama za ono što će izgubiti najnovijim poreznim izmjenama.

"Ovo je politika solidarnosti", naglasio je premijer Zoran Milanović. Istaknuo je kako ove izmjene ne idu na ruku ni jednoj političkoj opcji te da nisu radikalne.

Učinkovitija politika regionalnog razvoja, bolja priprema razvojnih projekata i s tim povezano kvalitetnije iskorištavanje sredstava iz fondova Europske unije ciljevi su prijedloga zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Zakon tako, radi učinkovitije provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije, predviđa ustrojavanje triju kategorija urbanih područja – urbanih aglomeracija, većih urbanih područja i onih manjih, rekao je Grčić. Urbane aglomeracije činila bi šira područja utjecaja četiriju najvećih gradova – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, a oni bi imali obvezu donošenja svojih strategija urbanog razvoja kao osnovice za planiranje projekata sufinanciranih fondovima Europske unije i drugim izvorima.

Predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi, ministar financija Boris Lalovac istaknuo je kako on donosi potpuno drukčiji odnos države prema poduzetnicima, prenosi HRT.

"Uvodi se horizontalni odnos između Porezne uprave i poduzetnika – Porezna će ići savjetodavno prema poduzetniku. To je jedan novi partnerski odnos". Lalovac je naglasio kako je bitno da nemamo različita porezna rješenja na različitim područjima Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close