Policija zbog Hypa pretresla Zagorčev bečki stan i urede

Autor: Tamara Depolo , 31. ožujak 2010. u 22:00

Zasad nije poznato koje su dokumente austrijski istražitelji izuzeli prilikom pretresa

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji izdržava zatvorsku kaznu u Remetincu zbog osude u slučaju “dragulji”, odnedavno je i službeno ponovno predmet istrage austrijske policije i državnog odvjetništva u Klagenfurtu u vezi sa sumnjivim kreditnim poslovima Hypo Alpe-Adria banke.

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu istragu u slučaju “Hypo” za sada vodi protiv bivšeg člana Uprave Hypo grupe Güntera Striedingera, Zagorca i slovenskog biznismena Mire Oblaka. To je nedavno potvrdio glavni državni odvjetnik u Klagenfurtu Helmut Jamnig. Kako piše bečki tjednik News, prije desetak dana policija je izvršila pretres bečkog stana Vladimira Zagorca i nekoliko ureda koji glase na njegove tvrtke. Zagorčeva bečka odvjetnica Elisabeth Rech prekjučer nam nije bila dostupna, a nije poznato koje su dokumente istražitelji izuzeli prilikom pretresa. Navodno su preko međunarodne pravne pomoći već skupili velike količine informativnog materijala, a surađivali su s kolegama iz Hrvatske, Švicarske, Lihtenštajna te s državnim odvjetništvom u Münchenu koje istražuje prodaju Hypo banke Bayerische Landesbanku. Prema pisanju Newsa, krug ljudi pod istragom državnog odvjetništva u Klagenfurtu nedavno je proširen na šefa Grawe osiguranja Othmara Ederera te na revizora Karla-Heinza Mosera. Nadalje, austrijska Agencija za nadzor financijskih tržišta zatražila je međunarodnu pravnu pomoć od Hrvatske u vezi s kreditima Slavonske banke tvrtkama Saponia i Brodomerkur. Vjeruje se da su tvrtke dobivale kredite mimo znanja upravnih i nadzornih tijela vlasnice Slavonske banke – Hypo banke. Podsjećamo, Hrvatska narodna banka već je 2003. godine u sklopu izravnog nadzora nad Slavonskom bankom upozorila na manjkavo upravljanje rizicima u toj banci te na preveliku kreditnu izloženost prema nekim klijentima (tada je to bio IPK Osijek).

Sporne zaklade

Veza sa Striedingerom
Inače, kako proizlazi iz podataka u austrijskom sudskom registru poduzeća, Zagorčeva supruga Klerisa lani je osnovala zakladu u Austriji. Vladimir Zagorec već je 2006. bio osnovao svoju zakladu pod imenom Vitox koja se pojavljuje kao vlasnica i suvlasnica nekih austrijskih Zagorčevih tvrtki. U zakladi Klerise Zagorec ime njezina supruga ne pojavljuje se na vodećim funkcijama. U Vitoxu su članovi Uprave Gerold Hoop i Wilfried Hoop. Gerold Hoop je niz godina bio bliski suradnik Güntera Striedingera te je i direktor nekoliko tvrtki u Lihtenstajnu koje se povezuju sa Zagorcem.

Komentirajte prvi

New Report

Close